Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

GLW: W zakresie identyfikacji zwierząt rolnicy mają zaległości

  • www.farmer.pl
  • Autor: Iwona Dyba, farmer.pl
  • Data: 25-10-2012, 17:20

Główny Lekarz Weterynarii podkreśla, że identyfikacja i rejestracja zwierząt to nie jest kula u nogi rolników, ale procedura, która zapewnia im dodatkowe bezpieczeństwo.

W zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt rolnicy mają jeszcze zaległości do nadrobienia. Według Głównego Lekarza Weterynarii ciągle zdarzają się przypadki nierzetelnego prowadzenia dokumentacji, która dotyczy obrotu zwierząt w gospodarstwie.

- Zwracam się z prośbą do wszystkich hodowców, aby przestrzegali terminu zgłaszania do ARiMR przypadków obrotu zwierzętami, które zaistniały w gospodarstwie. Termin zgłoszenia takiego zdarzenia, który nas obowiązuje w Polsce wynosi 30 dni. Przypominam, że jest to termin maksymalny, a nie minimalny. To jest w interesie każdego dobrego hodowcy, który powinien od razu zgłosić zdarzenie, bezpośrednio po wyjeździe zwierząt z gospodarstwa. Przedsiębiorca, który będzie zwierzęta później ubijał, będzie również mógł szybko zgłosić takie zdarzenie, a dane w naszym systemie, zostaną szybko zaktualizowane. Z kolei jeżeli natrafimy na nieuczciwego pośrednika, to zostanie on od razu wskazany przez rolników. Wtedy szybciej będzie można złapać takich oszustów z korzyścią dla hodowców - tłumaczył dr Janusz Związek, Główny Lekarz Weterynarii.

Rolnicy powinni mieć świadomość, że prowadzenie precyzyjnych dokumentacji w gospodarstwie zawsze się opłaca. Doktor Związek podkreślał również, że inne kraje dostrzegają korzyści, które płyną z systematycznego prowadzenia dokumentacji.

- W przypadku Francji w systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, hodowcy sami nałożyli na siebie, dodatkowe wymagania i zgłaszają wyjazd zwierząt z gospodarstwa maksymalnie do 7 dni. Oprócz tego państwo samo prowadzi system rejestracji i identyfikacji. Tamtejsi rolnicy chcą mieć po prostu wiedzę, co się dzieje z ich zwierzętami - podkreślał dr Janusz Związek.

Niedociągnięcia w dokumentacji na poziomie gospodarstw, mogą nieść ze sobą duże konsekwencje. Zmniejszając konkurencyjność naszych przedsiębiorców w sektorze handlu mięsem i żywymi zwierzętami. Dokumentacja sprzedaży-zakupu zwierzęcia poświadcza, że zwierzęta trafiły „z ręki do ręki", a ich przeszłość jest znana. W przypadku np. nagłego wystąpienia jakiejś choroby w stadzie można szybko zainterweniować, takie zwierzęta a później także mięso nie jest anonimowe i można je nazwać w pełni bezpiecznym pod względem zdrowotnym dla konsumentów. Na to patrzą zarówno polscy, europejscy, jak i konsumenci z krajów trzecich.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 944) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH