REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

GLW: W zakresie identyfikacji zwierząt rolnicy mają zaległości

  • www.farmer.pl
  • Autor: Iwona Dyba, farmer.pl
  • Data: 25-10-2012, 17:20

Główny Lekarz Weterynarii podkreśla, że identyfikacja i rejestracja zwierząt to nie jest kula u nogi rolników, ale procedura, która zapewnia im dodatkowe bezpieczeństwo.

REKLAMA

W zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt rolnicy mają jeszcze zaległości do nadrobienia. Według Głównego Lekarza Weterynarii ciągle zdarzają się przypadki nierzetelnego prowadzenia dokumentacji, która dotyczy obrotu zwierząt w gospodarstwie.

- Zwracam się z prośbą do wszystkich hodowców, aby przestrzegali terminu zgłaszania do ARiMR przypadków obrotu zwierzętami, które zaistniały w gospodarstwie. Termin zgłoszenia takiego zdarzenia, który nas obowiązuje w Polsce wynosi 30 dni. Przypominam, że jest to termin maksymalny, a nie minimalny. To jest w interesie każdego dobrego hodowcy, który powinien od razu zgłosić zdarzenie, bezpośrednio po wyjeździe zwierząt z gospodarstwa. Przedsiębiorca, który będzie zwierzęta później ubijał, będzie również mógł szybko zgłosić takie zdarzenie, a dane w naszym systemie, zostaną szybko zaktualizowane. Z kolei jeżeli natrafimy na nieuczciwego pośrednika, to zostanie on od razu wskazany przez rolników. Wtedy szybciej będzie można złapać takich oszustów z korzyścią dla hodowców - tłumaczył dr Janusz Związek, Główny Lekarz Weterynarii.

Rolnicy powinni mieć świadomość, że prowadzenie precyzyjnych dokumentacji w gospodarstwie zawsze się opłaca. Doktor Związek podkreślał również, że inne kraje dostrzegają korzyści, które płyną z systematycznego prowadzenia dokumentacji.

- W przypadku Francji w systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, hodowcy sami nałożyli na siebie, dodatkowe wymagania i zgłaszają wyjazd zwierząt z gospodarstwa maksymalnie do 7 dni. Oprócz tego państwo samo prowadzi system rejestracji i identyfikacji. Tamtejsi rolnicy chcą mieć po prostu wiedzę, co się dzieje z ich zwierzętami - podkreślał dr Janusz Związek.

Niedociągnięcia w dokumentacji na poziomie gospodarstw, mogą nieść ze sobą duże konsekwencje. Zmniejszając konkurencyjność naszych przedsiębiorców w sektorze handlu mięsem i żywymi zwierzętami. Dokumentacja sprzedaży-zakupu zwierzęcia poświadcza, że zwierzęta trafiły „z ręki do ręki", a ich przeszłość jest znana. W przypadku np. nagłego wystąpienia jakiejś choroby w stadzie można szybko zainterweniować, takie zwierzęta a później także mięso nie jest anonimowe i można je nazwać w pełni bezpiecznym pod względem zdrowotnym dla konsumentów. Na to patrzą zarówno polscy, europejscy, jak i konsumenci z krajów trzecich.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH