Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gobarto: 25 procent polskiej produkcji wieprzowiny zależy od importu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 05-04-2017, 15:54
Gobarto: 25 procent polskiej produkcji wieprzowiny zależy od importu
Dariusz Formela, prezes zarządu Gobarto, fot. PTWP

- Udział obcego stada w polskiej produkcji wieprzowiny to 25-30 proc., co strategicznie jest złe. Dlatego pracujemy nad lokalizacjami w Polsce gdzie moglibyśmy wybudować fermy zarodowe. Jesteśmy przekonani, że możemy zaproponować polskiemu rynkowi dobry materiał z przyzwoitą marżą i stada tańsze niż te, które obecnie ściągane są z Danii - mówi Dariusz Formela, prezes zarządu Gobarto.

Formela wskazuje, że za wielkości pogłowia trzody chlewnej w Polsce odpowiadają głównie duże fermy, gdyż w produkcja w małych po prostu się nie opłaca.

- W 2016 roku pogłowie trzody  chlewnej wyniosło 11 mln sztuk, w 2015 r. było to 10,5 mln. Mamy więc do czynienia ze stabilizacją na niskim poziomie. Niepokojącym tematem jest niewielka ilość loch w Polsce. Mało loch to mało warchlaków, a to oznacza, że musimy importować. W rezultacie marżowość biznesu się pogarsza, ponieważ marże na tuczniku są niższe niż na pojedynczej sztuce warchlaka. W efekcie marża, zamiast w Polsce, odkłada się albo w Danii albo w Niemczech. To oznacza, że będzie u nas brakowało pieniędzy na rozwój i Polska stanie się tuczarnią Europy - dodaje.

Wśród ciekawych tendencji na rynkach światowych, prezes Gobarto zwrócił uwagę, że Rosja zaczyna stawiać na samowystarczalność.

- Rosja się odbudowuje. Stawia na nowoczesne gospodarstwa rolne, walczy z ASF i to radykalnie, bo mniejsze gospodarstwa są administracyjnie zamykane, a więc w jakiejś perspektywie może stać się naszym konkurentem na rynkach światowych, bo jeszcze nie europejskich. Pamiętajmy, że wartość dziś jest generowana na rynkach azjatyckich - dodaje.

Formela wskazuje, że w 2017 roku może pogorszyć się sytuacja eksportowa Unii Europejskiej jeśli chodzi o rynek chiński.

- W 2016 r. produkcja wieprzowiny w Chinach spadła z 54 do 51 mln ton. Równocześnie Unia Europejska zanotowała w 2016 r. rekordową wartość eksportu do Azji. Prognozy na 2017 rok mówią o zwiększeniu produkcji chińskiej, co może odbić się na mniejszym eksporcie z UE. Nie będziemy tego jeszcze odczuwać w I półroczu 2017 r., ale drugie może już być mniej rentowne jeśli chodzi o eksport europejski, co przy zamkniętych rynkach azjatyckich ze względu na ASF może być czynnikiem ryzyka w 2017 jeśli chodzi o polski eksport - dodaje.

Formela przyznaje, że Gobarto upatruje szansy na rozwój analizując strukturę importu mięsa do Polski

- Obecnie mamy do czynienia z 300 tys. ton nadwyżki importu. Eksportujemy tłuszcze czy białe pakiety, a to co importujemy to szlachetne elementy: schab, karkówka, łopatka, których widocznie u nas brakuje. Upatrujemy tę sytuację jako szansę dla rozwoju Grupy - dodał.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 416) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH