Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gobarto: 25 procent polskiej produkcji wieprzowiny zależy od importu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 05-04-2017, 15:54
Gobarto: 25 procent polskiej produkcji wieprzowiny zależy od importu
Dariusz Formela, prezes zarządu Gobarto, fot. PTWP

- Udział obcego stada w polskiej produkcji wieprzowiny to 25-30 proc., co strategicznie jest złe. Dlatego pracujemy nad lokalizacjami w Polsce gdzie moglibyśmy wybudować fermy zarodowe. Jesteśmy przekonani, że możemy zaproponować polskiemu rynkowi dobry materiał z przyzwoitą marżą i stada tańsze niż te, które obecnie ściągane są z Danii - mówi Dariusz Formela, prezes zarządu Gobarto.

Formela wskazuje, że za wielkości pogłowia trzody chlewnej w Polsce odpowiadają głównie duże fermy, gdyż w produkcja w małych po prostu się nie opłaca.

- W 2016 roku pogłowie trzody  chlewnej wyniosło 11 mln sztuk, w 2015 r. było to 10,5 mln. Mamy więc do czynienia ze stabilizacją na niskim poziomie. Niepokojącym tematem jest niewielka ilość loch w Polsce. Mało loch to mało warchlaków, a to oznacza, że musimy importować. W rezultacie marżowość biznesu się pogarsza, ponieważ marże na tuczniku są niższe niż na pojedynczej sztuce warchlaka. W efekcie marża, zamiast w Polsce, odkłada się albo w Danii albo w Niemczech. To oznacza, że będzie u nas brakowało pieniędzy na rozwój i Polska stanie się tuczarnią Europy - dodaje.

Wśród ciekawych tendencji na rynkach światowych, prezes Gobarto zwrócił uwagę, że Rosja zaczyna stawiać na samowystarczalność.

- Rosja się odbudowuje. Stawia na nowoczesne gospodarstwa rolne, walczy z ASF i to radykalnie, bo mniejsze gospodarstwa są administracyjnie zamykane, a więc w jakiejś perspektywie może stać się naszym konkurentem na rynkach światowych, bo jeszcze nie europejskich. Pamiętajmy, że wartość dziś jest generowana na rynkach azjatyckich - dodaje.

Formela wskazuje, że w 2017 roku może pogorszyć się sytuacja eksportowa Unii Europejskiej jeśli chodzi o rynek chiński.

- W 2016 r. produkcja wieprzowiny w Chinach spadła z 54 do 51 mln ton. Równocześnie Unia Europejska zanotowała w 2016 r. rekordową wartość eksportu do Azji. Prognozy na 2017 rok mówią o zwiększeniu produkcji chińskiej, co może odbić się na mniejszym eksporcie z UE. Nie będziemy tego jeszcze odczuwać w I półroczu 2017 r., ale drugie może już być mniej rentowne jeśli chodzi o eksport europejski, co przy zamkniętych rynkach azjatyckich ze względu na ASF może być czynnikiem ryzyka w 2017 jeśli chodzi o polski eksport - dodaje.

Formela przyznaje, że Gobarto upatruje szansy na rozwój analizując strukturę importu mięsa do Polski

- Obecnie mamy do czynienia z 300 tys. ton nadwyżki importu. Eksportujemy tłuszcze czy białe pakiety, a to co importujemy to szlachetne elementy: schab, karkówka, łopatka, których widocznie u nas brakuje. Upatrujemy tę sytuację jako szansę dla rozwoju Grupy - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 475) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH