Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gobarto chce odbudować segment trzody chlewnej w Polsce

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-11-2017, 15:44
Gobarto chce odbudować segment trzody chlewnej w Polsce
Dariusz Formela, prezes zarządu Gobarto SA, fot. mat. pras.

- Chcemy wybudować własne fermy zarodowe i powiązać z nimi fermy tuczowe prowadzone przez rolników indywidualnych. Proponujemy rolnikom związanie się z nami na 15 lat ze stałą gwarancją marży, która zapewni spłatę kredytów i zbilansowanie kosztów utrzymania fermy. Rolnik będzie mógł zarobić nawet do 10 tys. zł na rękę - mówi Dariusz Formela, prezes zarządu Gobarto SA.

W ramach programu "Gobarto 500" spółka chce wybudować własne fermy zarodowe i powiązać z nimi fermy tuczowe prowadzone przez rolników indywidualnych.

- Proponujemy rolnikom związanie się z nami na 15 lat ze stałą gwarancją marży. Oznacza to, że niezależnie od cen warchlaka, paszy czy tucznika na rynku rolnik trzyma wypłaszczoną, ale godną marżę, która zapewnia mu spłatę kredytów i ponoszenie kosztów utrzymania fermy. Po spełnieniu warunków operacyjnych związanych m.in. z konwersją paszy na kilogram przyrostu mięsa, rolnikowi zostanie na rękę do 10 tys. zł miesięcznie. Wydaje nam się że takie warunki plus spłacony kredyt i koszty to godna propozycja. Dajemy projekt budowlany, firmę budowaną oraz zapewniamy finansowanie bankowe. Wydaje się nam, że to dobra propozycja dla rolnika - mówi Dariusz Formela.

Prezes Gobarto przyznaje, że nakłady inwestycyjne na fermy zarodowe to, w przeliczeniu na każde miejsce zarodowe, wydatek ok. 10 tys. zł.

- Przy fermie na 5 tys. loch daje to 50 mln zł. Nasz bilans sporo może udźwignąć, ale przy ostatnich inwestycjach Grupy musimy mierzyć siły na zamiary. Z takiej fermy możemy wyprodukować 150 tys. warchlaków rocznie. Niektóre z nich musimy wstawić na fermy tuczowe, których potrzebujemy 25 - dodał.  

Ilu rolników docelowo ma wziąć udział w programie? Prezes Gobarto odpowiada nie wprost: tylu, żeby zbilansowała się kwestia ferm zarodowych.

- Budowa ferm to bardzo czaso- i kapitałochłonny proces. W lutym 2015 roku zaczęliśmy starać się o pozwolenie na rozbudowę jednej z naszych ferm położonej dosłownie w szczerym polu. Dzisiaj jesteśmy po kolejnej batalii formalno-prawnej z wójtem. Przy pozytywnych opiniach Sanepidu, RDOŚ i SKO, wójt wciąż jest przeciwko i pewnie to jeszcze potrwa. Budowa takiej sieci nie będzie więc procesem prostym ani krótkotrwałym. To projekt na lata, ale widzimy w nim dużą wartość, choć nasz udział w rynku jest niewielki - z 700 tys. loch w Polsce mamy 10 tysięcy, ale z potencjałem do tego żeby rosnąć. Ostatni rok pokazał, że można zarobić na warchlaku i nie stracić na produkcji tucznika - dodał.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jackowski - warchlaki.com.pl 22-11-2017, 21:22:
Kierunek rozwoju produkcji polskiej produkcji trzody chlewnej jest jak najbardziej właściwy. Największe wyzwanie będzie stanowić jednak uzyskanie pozwoleń na budowę nowych budynków inwentarskich.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 136) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH