Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Gobarto: Produkcja trzody nie jest tak opłacalna, jak mogłoby się wydawać

- Coraz częściej obserwujemy, że na trzodzie zarabiają przede wszystkim właściciele ferm zarodowych i producenci warchlaków. Najbardziej cieszą się Duńczycy i Niemcy, którzy łącznie eksportują do Polski ok. 6 mln sztuk warchlaków rocznie - mówi Dariusz Formela, prezes Gobarto.

Gobarto: Produkcja trzody nie jest tak opłacalna, jak mogłoby się wydawać

Prezes Gobarto przypomniał, że choć pogłowie trzody chlewnej w Polsce wzrosło w porównaniu z I półroczem 2016 roku, to dane za pierwsze sześć miesięcy 2017 roku pokazały, że liczba ubojów jest nieco niższa niż w 2016.

- To może oznaczać, że pomimo wysokich cen produkcja trzody nie jest tak opłacalna jakby się wydawało rynkowo. Najbardziej cieszą się Duńczycy i Niemcy, którzy łącznie eksportują do Polski ok. 6 mln sztuk rocznie. Tak więc 30 proc. polskiego uboju (18 mln sztuk rocznie) stanowi trzoda chlewna która ma swój początek w Danii lub w Niemczech - dodaje.

Formela przypomniał, że w ostatnich latach produkcja warchlaka w Polsce była nieopłacalna, wobec czego zmniejszano stada, co z kolei wpływało na zwiększenie importu.

- Producenci warchlaków w I półroczu 2017 roku dobrze zarabiali. Średnia cena netto warchlaka wzrosła z 40 do 60 euro. To wzrost na poziomie 50 proc., który mocno przełożył się na efektywność tej części biznesu. Rynek się tak ułożył, że ceny poszły w górę w Danii, potem w Polsce i efektywność musiała wzrosnąć - dodał.

Prezes Gobarto przyznał, że konsumpcja wieprzowiny znajduje się cały czas na zbliżonym poziomie,

- Od kilku lat oscylujemy między 39 a 41 kg wieprzowiny a 28-31 kg drobiu rocznie na mieszkańca. Im ceny wieprzowiny są wyższe, tym jej konsumpcja jest mniejsza, a im ceny wieprzowiny są niższe, tym większa jest konsumpcja drobiu - dodał.

Formela przypomniał, że rynek Polski funkcjonuje jako jeden z elementów produkcji wieprzowej na świecie.

- Efektywność produkcji mięsa czy trzody zależy od poziomu produkcji w Chinach. Od 2014 do 2016 produkcja w Chinach spadła o 4 mln ton, ale sama konsumpcja jest na zbliżonym poziomie. Mamy więc do czynienia z "dziurą" w zakresie produkcji. Dlatego Chiny kupują mięso wieprzowe na całym świecie. Im więcej go kupują z UE, USA i Brazylii, tym ceny są wyższe bądź niższe. Prognozy USDA na 2017 pokazywały, że import chiński spadnie z 2,3 do 2,1 mln ton. To z pewnością będzie miało wpływ na sytuację na rynku - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Dariusz Formela RSS ALERT    /    Gobarto RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2017 RSS ALERT    /    rynek wieprzowiny RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    spożycie wieprzowiny RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • Robert 2017-09-11 20:26:21
    Pajac jedzie na własną spółkę??? Tego jeszcze w tym kraju nie było - zarząd powinien odwołać cymbała bo działa na szkodę spółki. SPRZEDAŻ ZA POŁROCZE JAK MARZENIE, ZYSK TEŻ. CZŁOWIEKU MY DROBNI AKCJONARIUSZE I TAK WAM NIE ODDAMY AKCJI GOBARTO ZA MNIEJ NIŻ 100PLN.I TO WAS BOLI :)))) CIEKAWE CO WYMYŚLICIE NASTĘPNYM RAZEM??? MOŻE AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ???HAHAHA, ALE JAJA
  • Robert 2017-09-11 20:28:56
    Pajac jedzie na własną spółkę??? Tego jeszcze w tym kraju nie było - zarząd powinien odwołać cymbała bo działa na szkodę spółki. SPRZEDAŻ ZA POŁROCZE JAK MARZENIE, ZYSK TEŻ. CZŁOWIEKU MY DROBNI AKCJONARIUSZE I TAK WAM NIE ODDAMY AKCJI GOBARTO ZA MNIEJ NIŻ 100PLN.I TO WAS BOLI :)))) CIEKAWE CO WYMYŚLICIE NASTĘPNYM RAZEM??? MOŻE AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ???HAHAHA, ALE JAJA
  • Robert 2017-09-11 20:37:38
    Zaraz, przecież pomór świń opisaliście już w artykule w ubiegłym tygodniu :))) AKCJE POSZYBOWAŁY W ODWROTNYM KIERUNKU NIŻ MYŚLELIŚCIE - CZYLI DO GÓRY :))) CZEKAM NA KOLEJNY ARTYKUŁ, TYLKO WYMYŚLCIE NAPRAWDĘ COŚ EKSTRA, BO OBECNI AKCJONARIUSZE TO NIE OWIECZKI DO GOLENIA:)))
  • Tomek 2017-09-11 21:26:28
    Jakie stanowisko obiecał ci CEDRÓB po przejęciu GOBARTO mały kłamczuczku? :))))

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.95.63.218
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.