Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Golonka i rolada wygrały Śląski Turniej Kulinarny

  • Autor: PAP
  • Data: 18-07-2010, 19:38

Golonka po śląsku z panćkrautem oraz rolada z kluskami i modrą kapustą, to zwycięskie potrawy Śląskiego Turnieju Kulinarnego rozgrywanego w sobotę i niedzielę w Turawie (opolskie). Potrawy przygotowane przez amatorów i zawodowców oceniało profesjonalne jury.

Jury zwracało uwagę na zgodność potrawy z regionalnym wzorcem, sposób jej podania, proporcje składników i oczywiście smak. "Np. mięso musi być odpowiednio przyprawione i przygotowane termicznie, czyli po prostu miękkie i smaczne" - powiedział PAP przewodniczący składu oceniającego potrawy, Waldemar Hołówka z kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni

Dodał, że konkursowe potrawy w dwóch kategoriach - amatorów i zawodowców - oceniało 6 sędziów. "Mieliśmy odpowiednią punktację, a przy wydaniu werdyktu spieraliśmy się trochę, więc wynik na pewno jest obiektywny" - ocenił.

Zdaniem Hołówki bardzo istotne jest, żeby wspierać inicjatywy promujące regionalną kuchnię. "Ten regionalizm trzeba doceniać i kultywować. Kuchnia przechodzi różne swoje epoki. Teraz jesteśmy w momencie naporu kuchni światowej. Nie mam nic przeciwko chińszczyźnie, czy sushi, ale regiony powinny prezentować swoje kulinarne dziedzictwo - czy jesteśmy w Białymstoku, czy na Śląsku. Dbajmy, żeby nam to nie znikło" - zaznaczył.

W kategorii amatorów zwycięski zestaw zawierał golonkę przygotowaną po śląsku, panćkraut, czyli mieszankę zasmażanej kiszonej kapusty, ziemniaków i skwarków, oraz deser - szpajzę z jagodami. Szpajza, to tradycyjny na Śląsku krem przygotowywany z ubitych jajek, żelatyny i owoców - w tym konkretnym przypadku - jagód. Wśród zawodowców jury najwyżej oceniło śląską roladę wołową z białymi kluskami i modrą kapustą, a także śląski żurek oraz kaczkę podaną z kapustą z kminkiem.

W ocenie Hołówki przyszłość regionalnej kuchni to restauracje przygotowujące potrawy domowe - nastawione na jakość, a nie na ilość. "Coś, co pamiętamy z dzieciństwa, gotowanie dla niewielkiej ilości gości. Nie szykujemy bankietów, żadnych masowych szwedzkich stołów. Obracamy się w klimatach domowych, rodzinnych, co było widać tutaj" - wyjaśnił juror konkursu.

Pierwszy Śląski Turniej Kulinarny zorganizowało Opolskie Stowarzyszenie Integracji Lokalnej realizujące projekt budowy sieci "Zielonych gościńców" opartych na istniejących gospodarstwach agroturystycznych. "Stąd pomysł na promowanie kuchni regionalnej - nie tylko śląskiej, ale także kresowej, bo Opolszczyzna jest tyglem, gdzie mieszają się tradycje - również kulinarne" - powiedział PAP pomysłodawca imprezy, szef Stowarzyszenia, Tadeusz Matula.

Turniej miał pierwotnie odbyć się w czerwcu, ale szyki organizatorom pokrzyżowała powódź. "W kolejnych latach wrócimy do czerwcowego terminu, bo chcemy, żeby nasze spotkanie stało się mocnym otwarciem sezonu wakacyjnego" - zapowiedział Matula.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 689) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH