Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Goodvalley: Konsolidacja w sektorze produkcji żywca wieprzowego będzie postępować

- W praktyce konsolidacja, szczególnie w sektorze produkcji żywca, jest mocno ograniczana często nieracjonalnymi wymogami formalno-prawnymi i procesy te zachodzą zbyt powoli. Uważamy jednak, że pomimo tych barier konsolidacja w sektorze będzie nadal postępować - mówią w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Paweł Nowak i Grzegorz Brodziak, dyrektorzy zarządzający Goodvalley Polska.

Goodvalley: Konsolidacja w sektorze produkcji żywca wieprzowego będzie postępować
Paweł Nowak i Grzegorz Brodziak, dyrektorzy zarządzający Goodvalley Polska, fot. Goodvalley

Autor: AT, portalspozywczy.pl
Data: 26-06-2019, 13:52

Przedstawiciele Goodvalley przypominają, że od kilkunastu lat branża produkcji żywca wieprzowego w Polsce wykazuje wyraźny trend spadkowy.

- Pogłowie trzody chlewnej w roku 2018 wynosiło wg GUS nieco ponad 11 mln sztuk, a jeszcze w latach 90 było to ponad 18 mln sztuk. Zapotrzebowanie rynku polskiego na wieprzowinę, które od lat jest stabilne, musimy więc pokrywać dużym importem warchlaków do tuczu i mięsa wieprzowego. Opłacalność chowu wyraźnie pogorszyła się w ostatnich latach, a druga połowa roku 2018 okazała się szczególnie dramatyczna dla hodowców w wyniku znaczącego wzrostu cen pasz spowodowanego suszą w Polsce i w wielu innych krajach Europy - dodają.

Brodziak i Nowak wskazują, że branży nie pomagają zawirowania w relacjach handlowych w postaci zmykania się niektórych rynków na polską wieprzowinę z powodu obecnego w naszym kraju od roku 2014 wirusa ASF.

- Wszystkie te okoliczności wymuszają szukania wszelkich możliwości redukcji kosztów produkcji, co w praktyce często przekłada się na konsolidację produkcji. W praktyce konsolidacja ta, szczególnie w sektorze produkcji żywca, jest mocno ograniczana często nieracjonalnymi wymogami formalno-prawnymi i procesy te zachodzą zbyt powoli. Uważamy jednak, że pomimo tych barier konsolidacja w sektorze będzie nadal postępować - dodają.

Dyrektorzy zarządzający Goodvalley uzupełniają, że firma bazuje od lat na surowcu w stu procentach pochodzącym z własnych ferm.

- Dzięki temu możemy produkować w bezpiecznym, zamkniętym modelu – ograniczając do minimum ryzyka związane z zawleczeniem wirusa z innych stad. Jednocześnie nasza samowystarczalność pozwala nam zapewnić konsumentowi identyfikowalność finalnego produktu, który powstaje w kontrolowanym łańcuchu produkcji „od pola do stołu” - podsumowują.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Goodvalley RSS ALERT    /    Grzegorz Brodziak RSS ALERT    /    Paweł Nowak RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2019 RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    konsolidacja branży mięsnej RSS ALERT    /    pogłowie trzody RSS ALERT    /    pogłowie trzody chlewnej RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.171.183.163
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.