Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gorsza sytuacja w branży przetwórstwa mięsa

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 02-08-2011, 11:48
Gorsza sytuacja w branży przetwórstwa mięsa

I półrocze br. charakteryzowało się nie tylko niską opłacalnością produkcji trzody chlewnej, o czym niejednokrotnie pisaliśmy, pogorszyła się także sytuacja w branży przetwórstwa mięsa - informuja analitycy BGŻ.

W kierunku redukcji marż działały przede wszystkim podwyżki cen surowca. W I połowie 2011 r. ceny były o 3% wyższe niż w II połowie 2010 r. i 11% wyższe niż rok wcześniej. Przeciętna marża ubojowa, rozumiana, jako różnica ceny sprzedaży półtusz i zakupu tuczników (wg wbc), była w rezultacie o ponad 3% niższa niż w poprzedzających sześciu miesiącach. Zmniejszyła się również o około 1% różnica pomiędzy ceną schabu a półtuszy. W konsekwencji w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób stopa zysku operacyjnego w I kw. 2011 wyniosła 2,4% wobec 4,0% rok wcześniej.

Sytuację łagodziła przede wszystkim nadal rosnąca dostępność krajowej trzody chlewnej na ubój. Według danych GUS w I półroczu br. skup wieprzowiny był o ponad 15% wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Okres ten charakteryzował się również w miarę korzystnym kursem PLN wobec EUR, co poprawiło wyniki handlu zagranicznego mięsem wieprzowym - jednocześnie wzrósł eksport i spadł import.

W odróżnieniu od niezbyt dobrej sytuacji w branży mięsnej ogółem - sytuacja przedsiębiorstw, w których dużą część działalności stanowi produkcja i konserwowanie wołowiny, prawdopodobnie była i jest znacznie lepsza. Nadal utrzymywał się wysoki popyt na polską wołowinę na rynkach zagranicznych. Wolumen eksportu w pierwszych pięciu miesiącach był o ponad 30% wyższy niż w tym samym okresie przed rokiem, czemu sprzyjała m.in. niższa podaż bydła w UE.

Perspektywy na II połowę 2011 r. dla branży przetwórstwa mięsa wieprzowego są umiarkowanie niekorzystne, przede wszystkim ze względu na zaostrzającą się walkę o surowiec. Prognozujemy, że w tym czasie dalszej redukcji ulegnie pogłowie trzody chlewnej w Polsce i w pozostałych krajach UE. W Polsce może ono po raz pierwszy od 48 lat spaść poniżej poziomu 13 mln sztuk. W lipcu br. liczba świń może być nawet o kilkanaście procent niższa niż rok wcześniej. Redukcja pogłowia tym razem obejmie także zwierzęta na ubój - dalej ograniczając, i tak już bardzo niską, krajową bazę surowcową dla ubojni trzody chlewnej. Będzie to prawdopodobnie prowadziło do wzrostu cen trzody chlewnej i tym samym kosztów produkcji zakładów mięsnych z branży. Już w lipcu br. za kilogram żywca wieprzowego płacono przeciętnie 4,75 PLN (średnia arytmetyczna według danych MRiRW) wobec 4,58 PLN w czerwcu br. W warunkach umacniającego się powoli złotego zwiększa się również konkurencja importowanego mięsa z zagranicy. W związku z powyższym presja na marże przedsiębiorstw z branży może wzrosnąć.

Znacznie lepiej wyglądają perspektywy przedsiębiorstw zajmujących się ubojem i rozbiorem mięsa wołowego, gdyż nadal utrzymuje się wysoki popyt na polską wołowinę zgłaszany przez odbiorców zagranicznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ubojnia 03-08-2011, 12:32:
O kurcze, sam siebie nie widzę. Tym bardziej że wyszło poza ekran -:)
  • ubojnia 03-08-2011, 12:27:
Panie...Kubasiewicz...Krzysztofie......niech..Pan...przestanie...z...tymi..kropkami...bo...sie...nie...da...tego...czytac...i...polskie...zdania...maja...swoja...skladnie...a...interpunkcja...u...Pana...tez...do...bani...i...ja...mam...problem...zrozumiec...o...co...comeon...i...prosze...swinia...nie.....bedzie...kosztowala....6..zl...bo...ludzie...tego..nie..kupia...tylko...kurczaki...
  • Kubasiewicz Krzysztof 03-08-2011, 12:16:
cena żywca rosnie i zbliza sie do ceny rynkowj wynikającej z rachunku ekonomicznego hodowli tucznika towarowego....powninno być co najmniej 6 zł za 1 kg żywca wieprzowego,zeby było opłacalne....obecnie mamy w Polsce kryzys ferm tucznika najwiekszy od 40 lat ...spadek pogłowia swiń ponizej 13 milinów sztuk....zakłady miesne nie mają surowca ....to wszyst13ko musi się unormować,ale jest bolesne finansowo dla hodowców swiń ....i innych.Nikt nie będzie dokładał do działalności gospodarczej polegającej na hodowli tucznika towarowego...bo to ciezka smierdząca praca....jedynie pecunia non olet....ale ta zasada jest podstawą hodowli..a nie wyjscie na zero albo ....dokładanie....zysk musi być zysk i to odczuwalny ...wszelkie fikcje i opowiesci dziwnej tresc.....i nie wytrzymują zderzenia z rzeczywistością....która jest likwidacja w Polsce ferm swińskich...i export wieprzowiny....

Zobacz wszystkie komentarze (8)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 822) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH