REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Gorsze wyniki w eksporcie polskiej wieprzowiny

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 13-08-2014, 11:57
Gorsze wyniki w eksporcie polskiej wieprzowiny
(fot. zelaznastudio.pl)

W ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. polski eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego wyniósł 151 tys. t (dane MF, za: MRiRW) i był o 11 proc. niższy w skali roku. Po spadkach na początku roku, obserwujemy trwający od marca wzrost wolumenu eksportu mięsa, jednak dynamika tego wzrostu jest znacznie słabsza niż w ubiegłym roku - informują analitycy Banku Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

Siłą napędową eksportu pozostają kraje UE. W okresie I-V br. na rynek unijny trafiło 108 tys. t i było to o 21 proc. więcej niż przed rokiem. Największymi odbiorcami pozostają: Włochy (23 tys. t), Niemcy (16 tys. t), Słowacja (14 tys. t) oraz Republika Czeska (10 tys. t). O 51 proc. zmniejszył się natomiast eksport do krajów pozaunijnych.

Obecnie, spośród krajów trzecich, największymi odbiorcami są: USA (7 tys. t) i Hongkong (11 tys. t). W porównaniu do ubiegłego roku nastąpiła zmiana struktury eksportu, która jest skutkiem wystąpienia w Polsce i na Litwie wirusa ASF na początku roku. W efekcie dla polskiego mięsa zamknięte zostały rynki, na które trafiała w latach poprzednich znaczna część wieprzowiny, m.in.: Rosja, Białoruś, Chiny, Korea Płd. Dodatkowo w okresie I-V br. o 3,2 proc. wzrósł import wieprzowiny do Polski.

Gorsze od ubiegłorocznych wyniki eksportu oraz wzrost importu przyczyniły się do dalszego pogorszenia się bilansu handlowego tego rodzaju mięsa. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. roku ujemne saldo wyniosło 98 tys. t i było o 26 tys. t wyższe niż w tym samym okresie 2013 r.

Wystąpienie wirusa ASF rodziło reperkusje nie tylko dla krajów, w których stwierdzono zachorowania zwierząt. W przypadku sprzedaży do Rosji zakaz importu wieprzowiny dotyczył całej UE. W rezultacie eksport tego mięsa z UE do rynek rosyjski w okresie I-IV br. był niższy o 80 proc. w porównaniu do ubiegłego roku. W tym samym czasie zwiększył się wprawdzie eksport do krajów azjatyckich, jednak nie zagospodarowało to całości nadwyżek mięsa.

Mniejszy eksport oznacza, że wewnętrzny rynek UE staje się coraz bardziej konkurencyjny, co z kolei wywiera presję na poziom cen mięsa również w kraju. W lipcu zarówno na rynku krajowym jak i unijnym obserwowaliśmy znaczną korektę cen, na co dodatkowo miała wpływ mniejsza niż zazwyczaj konsumpcja wieprzowiny w UE oraz brak możliwości eksportu na niektóre rynki.

Warto jednak zauważyć, że spadek cen na rynku UE wyhamowuje i w drugiej połowie sierpnia spodziewamy się powrotu trendu wzrostowego na rynkach największych unijnych producentów wieprzowiny, w tym na rynku krajowym. Jednak należy mieć na uwadze, że ograniczenia w handlu zagranicznym cały czas determinują poziom cen. W efekcie szacujemy, że w drugiej połowie roku średnia cena skupu żywca wieprzowego w kraju będzie kształtować się na niższym poziomie niż przed rokiem.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH