Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Grillowanie może być zdrowe. Ważny jest umiar

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 11-09-2017, 10:25
Grillowanie może być zdrowe. Ważny jest umiar
fot. mat. pras.

Końcówka lata, gdy powoli kończą się upały, to dobra okazja do spędzania czasu przy wieczornym grillu. Wzrost popularności tej formy rekreacji zwiększa również niestety liczbę ostrzeżeń specjalistów. Alarmują oni, że taki sposób przygotowywania potraw nie służy naszemu zdrowiu, a wręcz może mieć na nie negatywny wpływ. Jak się jednak okazuje, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby cieszyć się smakiem potraw z rusztu na finiszu sezonu grillowego, bez obaw o zdrowie.  Kilka porad na ten temat przygotowała Anna Kosterna-Kaczmarek, autorka bloga Czosnek w Pomidorach.

Anna Kosterna-Kaczmarek przekonuje, że, podobnie jak w każdym aspekcie naszego życia, tak i w grillowaniu ważny jest umiar.

- Dlatego jeśli chcesz zachować zdrowie, z tej formy przyrządzania potraw nie korzystaj codziennie. Grill niech pozostanie wydarzeniem wyjątkowym, organizowanym raz na kilka tygodni. A kiedy już postanowisz go rozpalić, wykaż się cierpliwością. Dobrze rozpalone węgle są w całości pokryte szaro-białą warstwą popiołu. Osiągnięcie tego stanu może potrwać nawet 40 min. Jednak dopiero wtedy możesz mieć pewność, że wszystkie niebezpieczne związki z zastosowanej podpałki już się ulotniły i na ruszcie mogą znaleźć się produkty spożywcze - dodaje.

Blogerka przypomina, aby jako paliwa do grilla używać brykietu, a nie zwykłego węgla drzewnego.

- Ten pierwszy wyrabiany jest z drewna drzew liściastych, które mają znacznie mniej żywicy, niż drzewa iglaste, z których powstaje węgiel drzewny. Z tego względu z drewna drzew iglastych żywicy tej nie da się w pełni usunąć i pozostaje ona w węglu drzewnym. A podczas spalania może emitować związki szkodliwe dla naszego zdrowia - dodaje.

Autorka zwraca uwagę także na czystość rusztu, na którym będziemy układać jedzenie.

- Pozostałości starego tłuszczu, wystawione ponownie na działanie wysokiej temperatury, również staną się źródłem niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Zresztą to właśnie spalanie tłuszczu, podczas którego wydzielane są szkodliwe cząsteczki, jest przyczyną ostrzeżeń specjalistów. Dlatego, aby uniknąć skapywania tłuszczu bezpośrednio w żar, produkty na grillu kładź na aluminiowych tackach - dodaje.

Kosterna-Kaczmarek przypomina, że grillując możemy zdecydować się na mniej tłuste gatunki mięs. Na przykład zamiast karkówki, boczku i żeberek, na grillu przygotować kurczaka lub rybę, które, ze względu na zawartość tłuszczu, będą o wiele zdrowsze.

- Nie grilluj też mięsa surowego. Już półgodzinne marynowanie go pozwoli znacznie ograniczyć ryzyko powstania szkodliwych związków podczas przyrządzania go na ruszcie. Mięso możesz marynować w piwie lub oliwie z rozmarynem – produkty te zawierają wiele antyoksydantów, które neutralizują szkodliwość związków powstających podczas grillowania. Świetnym źródłem antyoksydantów jest także czosnek. Dlatego warto wykorzystać go w grillowym menu np. w postaci dipu do potraw - dodaje.

Blogerka doradza, aby nie wrzucać na grilla jedynie mięsa i włączyć do jadłospisu także warzywa.

- Bakłażan, cukinia, papryka, pomidor czy szparagi smakują wybornie, kiedy przyrządzisz je na ruszcie. Do tego zawierają niewystępujący w mięsie błonnik, który pozwoli wyregulować pracę układu pokarmowego.

Autorka przestrzega także, aby nie jeść zwęglonych części mięsa. - Choć wydawać by się mogło, że jest to czysty węgiel, który nie może nam zaszkodzić, w rzeczywistości to tam w znacznej mierze koncentrują się szkodliwe dla nas związki chemiczne powstające podczas grillowania - uzupełnia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH