Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Grillowe przeboje Polaków: Kiełbasa, karkówka i boczek

  • Autor: portalspozywczy.pl/PR
  • Data: 26-04-2017, 14:29
Grillowe przeboje Polaków: Kiełbasa, karkówka i boczek
fot. mat. pras.

- Na grilla najczęściej kupujemy kiełbasy cienkie, w tym tradycyjną śląską, a także karkówkę i boczek. To znane i chętnie wkładane do koszyka pozycje przez polskiego konsumenta. Lubimy też kaszankę, choć nie jest ona produktem pierwszego wyboru w sezonie grillowym – mówi Dominika Rąba, v-ce prezes zarządu ZM Henryk Kania S.A.

Każdego roku statystyki nie pozostawiają złudzeń. Większość z nas na majówkę zostaje w Polsce. Zagranicę wyjeżdża ok. 10 proc. Odsetek podróżujących w kraju wynosi z kolei ok. 40 proc. Badanie Millward Brown SMG/KRC dowodzi z kolei, że spędzanie czasu wolnego w majówkę odwzorowuje preferencje Polaków odnośnie spędzania czasu na świeżym powietrzu. Najchętniej wybieramy się na spacery i grillujemy. Te dwie aktywności łączy brak pośpiechu i swobodna atmosfera spotkań z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi.

Oprócz kiełbas i kaszanek, Polacy chętnie grillują także inne produkty. – Popularność programów kulinarnych w Polsce stale rośnie. Wywierają duży wpływ na to, co i jak gotujemy. Coraz chętniej eksperymentujemy i szukamy ciekawych połączeń smakowych. Grillujemy dziś bowiem nie tylko kiełbasy i mięsa, ale także chociażby warzywa, które świetnie się z nimi komponują. Nieraz, na ruszt trafiają także owoce - mówi Dominika Rąba.

Pikniki w plenerze co prawda nie są w Polsce aż tak popularne jak grillowanie, ale liczba ich zwolenników stale rośnie, podobnie z resztą jak osób uprawiających piesze wycieczki. Ciepła majówka to idealny moment, by spędzać w ten sposób czas. Jednak jako że temperatury są nieraz wysokie, warto zwrócić uwagę na rodzaj produktów, które ze sobą zabieramy.  

– Część produktów mięsnych może być przechowywana w temperaturze pokojowej. Takie właściwości mają chociażby kabanosy, które oprócz tego są źródłem cennego białka, co nie jest bez znaczenia zwłaszcza podczas pieszych wycieczek. Do tego niewielkie gramatury produktu i poręczne opakowania sprawiają, że doskonale nadają się do zabrania zarówno na wyprawę w góry, jak i na piknik w plenerze – mówi Dominika Rąba.

Ciekawą propozycją na piknik mogą być także parówki, które w prosty sposób można wykorzystać je do piknikowych przekąsek, które np. po upieczeniu spokojnie można zabrać w plener.

Na podstawie danych Panelu Gospodarstw GfK Polonia widać, że najszybciej rosnącym segmentem rynku wędliniarskiego są kabanosy, które z roku na rok zyskuje kolejnych konsumentów. W 2016 roku w porównaniu do roku 2015 zyskały zarówno wartościowo, jak i ilościowo – odpowiednio 5,1 proc. i 6,8 proc. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jaro 26-04-2017, 20:47:
grillowane mięso jest rakotwórcze wg Światowej Organizacji Zdrowia, jak można reklamować grillowanie ?!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH