Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Grupa Sokołów chce mocno zwiększyć udział w rynku wołowiny

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-12-2013, 12:55
Grupa Sokołów chce mocno zwiększyć udział w rynku wołowiny
Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów

Grupa Sokołów chce mocno zwiększyć udział w rynku wołowiny w ciągu najbliższych pięciu lat i umocnić pozycję lidera. Udział ten może wzrosnąć do ok. 20 proc. z obecnych ok. 13 proc. - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Bogusław Miszczuk, prezes Grupy Sokołów.

- W perspektywie najbliższych pięciu lat Grupa Sokołów planuje zwiększyć swój udział w krajowym rynku wołowiny z obecnych ok. 13% do ok. 20% i umocnić pozycję lidera na tym rynku - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Miszczuk.

- W realizacji tego celu pomoże nam m. in. realizowany właśnie projekt budowy najnowocześniejszej w Polsce i Europie linii rozbioru wołowiny. Jest to kompleksowe rozwiązanie dla segmentu wołowiny, które obejmuje także m. in. dojrzewalnie mięsa. Linia ta została opracowana z myślą o przygotowywaniu na rynek detaliczny steków i innych elementów wołowych - dodaje.

- Dzisiaj w skład Grupy Sokołów wchodzi siedem nowocześnie wyposażonych zakładów produkcyjnych, a nasz udział w rynku ogółem wynosi ok. 10 proc. Sukcesywnie planujemy zwiększać ten udział, a istnieje ku temu potencjał. Bo np. w Niemczech pięć największych firm kontroluje około 80 proc. rynku, a trzy ponad 50 proc. - mówi również.

Zaznacza jednocześnie, że w Polsce taki scenariusz nie jest raczej możliwy.

- Myślę, że raczej to niemożliwe. Na naszym rynku jest bowiem miejsce zarówno dla dużych, nowoczesnych i prowadzących wyspecjalizowaną produkcję zakładów przetwórczych, średniej wielkości zakładów wdrażających prorozwojowe rozwiązania, jak i dla małych rodzinnych firm. Prowadząc bowiem produkcję na mniejszą skalę można znaleźć niszę rynkową i dzięki niej utrzymać i rozwijać swoją działalność. Natomiast duże firmy mięsne są i pozostaną partnerem dla sieci super i hipermarketów, do których dostarcza się produkty w tysiącach ton - mówi prezes Miszczuk.

Obecnie w skład Grupy Sokołów wchodzi siedem zakładów produkcyjnych zlokalizowanych w: Sokołowie Podlaskim, Kole, Robakowie, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu i Tarnowie. Trzy z Oddziałów (w Sokołowie Podlaskim, Robakowie i Jarosławiu) prowadzą ubój wieprzowy oraz zajmują się przetwórstwem. Oddziały w Kole i Tarnowie prowadzą ubój wołowy. Oddziały w Czyżewie i Dębicy zajmują się wyłącznie przetwórstwem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 04-12-2013, 17:33:
powodzenia w starciu z Pinim

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH