Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

GUS: w roku 2015 wzrósł fizyczny rozmiar produkcji zwierzęcej

Główny Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące fizycznych rozmiarów produkcji zwierzęcej w roku 2015. W przypadku żywca rzeźnego ogółem odnotowano 6157,4 tys. ton, co oznacza wzrost o 5,3 proc. w stosunku do roku 2014.

GUS: w roku 2015 wzrósł fizyczny rozmiar produkcji zwierzęcej
Fot. Shutterstock

Jeżeli chodzi o jaja kurze, ich produkcja wyniosła 10474,0 mln sztuk, tj. o 2,1 proc. więcej niż przed rokiem. 

Z danych GUS wynika, iż produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 423,3 kg. 

W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja ogółem wyniosła 4601,0 tys. ton. Była ona wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 223,0 tys. ton, co stanowi wzrost o 5,1 proc.

W ubiegłym roku w gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano łącznie 5331,0 tys. ton żywca,
tj. o 142,5 tys. ton (o 2,7 proc. więcej) niż w roku 2014 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła
86,6 proc. produkcji krajowej.

W analizowanym okresie w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł, w porównaniu z rokiem 2014, o 0,4 p.proc. udział żywca drobiowego o 0,4 p. proc., o 1,1 p.proc. wołowego o 1,1 p. proc. oraz o 0,1 p.proc. końskiego o 0,1 p. proc. Co istotne o 1,3 p. proc. zmniejszył się udział żywca wieprzowego, o 0,3 p. proc. i cielęcego i o 0,03 baraniego. W przypadku pozostałych gatunków mięsna rzeźnego, króliczego oraz koziego, utrzymał się na poziomie zbliżonym do odnotowanego w roku 2014. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

żywiec rzeźny RSS ALERT    /    Główny Urząd Statystyczny RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.167.18.170
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.