Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

GUS: wzrosła produkcja żywca rzeźnego i jaj, a produkcja mleka bez zmian w 2016 r.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-09-2017, 16:21
GUS: wzrosła produkcja żywca rzeźnego i jaj, a produkcja mleka bez zmian w 2016 r.
fot. Shutterstock

GUS podał w piątek fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2016 roku. Wzrosła produkcja żywca rzeźnego i jaj kurzych, natomiast niemal bez zmian pozostała produkcja mleka.

W 2016 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych: żywiec rzeźny ogółem – 6621,0 tys. ton, wzrost w stosunku do roku 2015 o 7,5%; mleko – 12876,2 mln litrów, tj. o 0,1%, więcej niż w 2015 r.; jaja kurze – 10599,6 mln sztuk, tj. wzrost o 1,2% do poprzedniego roku.

Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 455,3 kg, a mleka 885 litrów wobec odpowiednio 423,3 kg oraz 884 litrów w 2015 r.

W 2016 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5563 litrów i w stosunku do 2015 r. wzrosła o 3,1% (o 168 litrów), nieśność kur zmniejszyła się w skali roku o 1,8 % i wynosiła 219 sztuk od jednej nioski.

Żywiec rzeźny

W 2016 r. wyprodukowano 6621,0 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, o 463,6 tys. ton, (tj. o 7,5%) więcej niż w 2015 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja ogółem wyniosła 4939,2 tys. ton i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 338,2 tys. ton, tj. o 7,4%.

W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2016 r. 5659,8 tys. ton żywca, tj. o 328,8 tys. ton (o 6,2% więcej) niż w 2015 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 85,5% produkcji krajowej.

Krajowa produkcja żywca rzeźnego w 2016 r. według gatunków wyniosła:

- wołowego - 972,0 tys. ton (o 5,8% więcej niż w 2015 r.),

 - cielęcego - 6,1 tys. ton (o 55,8% mniej „ ),

- wieprzowego - 2409,8 tys. ton (o 2,4% więcej „ ),

- baraniego - 2,8 tys. ton (o 16,5% więcej „ ),

- końskiego - 23,2 tys. ton (o 1,4% mniej „ ),

- drobiowego - 3201,4 tys. ton (o 12,7% więcej ,, ).

W 2016 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł, w porównaniu z rokiem 2015, udział żywca drobiowego o 2,2 p. proc., a zmalał żywca wołowego o 0,2 p. proc., cielęcego o 0,1 p. proc. i wieprzowego o 1,8 p. proc. Udział pozostałych gatunków żywca rzeźnego, tj. baraniego, końskiego, króliczego i koziego kształtował się na poziomie sprzed roku.

W przekroju terytorialnym najwyższym udziałem w krajowej produkcji żywca rzeźnego ogółem charakteryzowały się województwa: wielkopolskie (20,8%), mazowieckie (19,5%), łódzkie (8,6%) i kujawsko-pomorskie (8,3%). Najniższy udział w ogólnokrajowej produkcji żywca rzeźnego miały województwa: podkarpackie (1,7%), dolnośląskie (1,9%), opolskie (2,0%), małopolskie (2,4%), lubuskie (2,5%), świętokrzyskie (2,8%), zachodniopomorskie (3,4%) i śląskie (3,6%).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH