Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Harbi Meat: Polacy coraz chętniej wybierają na grilla wołowinę, jagnięcinę i baraninę

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 17-05-2018, 10:27
Harbi Meat: Polacy coraz chętniej wybierają na grilla wołowinę, jagnięcinę i baraninę
fot. mat. pras.

Długi majowy weekend to okres, w którym zazwyczaj rozpoczynamy sezon na grilla. Nie musi on jednak skończyć się wraz z majówką, ponieważ moda na aromatyczne, smaczne i dobrze przyprawione mięso upieczone na ogniu może trwać do końca wakacji, albo i cały rok.

Z początkiem maja tradycyjne gotowane czy smażone potrawy coraz częściej zamieniamy na te z grillowego rusztu. To właśnie długi okres pomiędzy świętami majowymi uznawany jest za nieoficjalny początek sezonu na barbecue ze znajomymi. Tradycja przygotowywania potraw na ruszcie nie jest długa - pojawiła wraz z przemianami ustrojowymi na początku lat dziewięćdziesiątych. Wcześniej Polacy, decydując się na plenerowe gotowanie, wybierali kiełbasę czy ziemniaki z ogniska.

Z biegiem lat wspólne pieczenie na ruszcie stało się letnią tradycją Polaków, do której z każdym kolejnym rokiem przykładają coraz większą wagę. Potrawy z profesjonalnego grilla są soczyste, równomiernie wypieczone i zdrowe. Składnikiem najczęściej przyrządzanym na grillu jest oczywiście mięso.

Przez wiele lat na rusztach najczęściej można było spotkać kiełbasę, jednak w miarę upływu lat Polacy zauważyli, że na grillu można położyć wiele innych produktów mięsnych. Wraz z powstaniem mody na grilla w sklepach pojawiła się gama produktów dedykowanych pod ten rodzaj gotowania. Zazwyczaj są one już wcześniej przyprawione przez producenta, tak by przy szczelnym opakowaniu mogły poleżeć trochę w lodówce, lecz nie wszystko co jest szybkim i gotowym rozwiązaniem jest najlepsze.

W przypadku grillowanego mięsa niezwykle istotna jest jego jakość i świeżość. Tylko takie mięso może zagwarantować, że posiłek przez nas przygotowany będzie soczysty i smaczny. W poszukiwaniu nowych smaków przyrządzanych potraw coraz więcej Polaków dochodzi do wniosku, że warto w kuchni szukać swoich własnych rozwiązań. Dlatego zauważalna jest tendencja do kupowania mięs na grilla w tych punktach handlowych, gdzie można kupić świeże i niepaczkowane produkty. Niewątpliwie, zaletą punktów z mięsem sprzedawanych z lad chłodniczych jest możliwość dokładnego obejrzenia asortymentu, którym jesteśmy zainteresowani i dostosowania gramatury posiłku do naszych potrzeb.

Kolejnym aspektem, który pozwoli urozmaicić nasze gotowanie jest wprowadzenie do przepisów kulinarnych nowych przypraw.

- W ostatnich latach oprócz tradycyjnego drobiu, kiełbasy i karkówki, na rusztach zaczyna pojawiać się wołowina, jagnięcina czy baranina. Smak tych mięs można wzbogacać nie tylko solą i pieprzem. Odpowiednie użycie do marynaty orientalnych przypraw może diametralnie zmienić znane nam potrawy. Mięso powinno być obsypane kilka godzin przed przyrządzeniem. Przyszłe danie powinno być umieszczone w lodówce w zamkniętym opakowaniu. Pozwoli to zachować aromaty przypraw użytych do marynaty i uchroni mięso od zapachów innych produktów znajdujących się w lodówce – mówi Cemre Yatur ze sklepu Harbi Fresh Meat.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Joanna 24-05-2018, 22:36:
Polacy coraz chętniej ograniczają spożycie mięsa
  • Czytelnik 19-05-2018, 22:31:
jedzenie mięsa to zacofanie i szkodzenie swojemu zdrowiu i środowisku

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 867) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.