Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Harbi Meat: Prawdziwy kebab możemy przygotować we własnej kuchni

  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 19-01-2018, 17:29
Harbi Meat: Prawdziwy kebab możemy przygotować we własnej kuchni
Cemre Yatur, współwłaściciel sklepu mięsnego Harbi Meat, fot. Paweł Pawłowski/PTWP

- Kebab coraz częściej postrzegany jest jako potrawa o wiele zdrowsza niż inne szybkie posiłki na wynos. Tę opinię zawdzięcza dużej ilości świeżych warzyw oraz coraz cieńszemu pieczywu, z którym jest podawany. A jak przygotować go w domu? To bardzo proste - przekonuje Cemre Yatur, współwłaściciel sklepu mięsnego Harbi Meat.

Kebab to danie, które podbiło polskie serca i podniebienia. Według badań ARC Rynek i Opinia aż 40 proc. Polaków kupując jedzenie „na mieście” decyduje się właśnie na ten turecki przysmak. Samo określenie kebab odnosi się do ponad 20 różnych potraw, jednak najbardziej popularny jest döner kebap, czyli obracające się pieczone mięso. Aby cieszyć się smakami słonecznej Turcji nie musimy wychodzić do miasta! Prawdziwy kebab możemy przygotować we własnej kuchni.

Harbi Meat wprowadza produkty halal w Polsce i otwiera sklep w Warszawie

Podstawą tego tradycyjnego dania jest oczywiście mięso – może to być zarówno baranina, jaki i cielęcina lub mięso drobiowe, lecz nigdy wieprzowina. Pieczone na pionowym rożnie, skrawane i podawane na talerzu z surówkami, serem owczym, różnymi sosami oraz turecką pitą lub z tradycyjnym chlebem bazlama. Jednak coraz bardziej popularne są wersje serwowane w picie lub zawijane w pszenne placki. Co ciekawe, kebab coraz częściej postrzegany jest jako potrawa o wiele zdrowsza niż inne szybkie posiłki na wynos – tę opinię zawdzięcza dużej ilości świeżych warzyw oraz coraz cieńszemu pieczywu, z którym jest podawany.  A jak przygotować go w domu?

Po pierwsze - mięso

Aby kebab był smaczny należy postawić na wysokiej jakości mięso. W daniu powinny znaleźć się jego dobrze wypieczone skrawki - można pokusić się o przygotowanie ich w domu na grillu lub w piekarniku. Należy pamiętać, aby dobrze je przyprawić. 

- Nie trzeba jednak się trudzić, ponieważ można kupić gotowe mięso do kebabu. Mogą to być specjalne świeże kotleciki z mielonej wołowiny bądź jagnięciny doprawione naszymi tureckimi przyprawami, których nie ma w polskich sklepach – mówi Cemre Yatur, współwłaściciel sklepu mięsnego Harbi Meat w Warszawie. - Można też kupić specjalnie przygotowane do zrobienia kebabu w domu mrożone, przyprawione i porcjowane kawałki kurczaka czy wołowiny. Pakowane są one w opakowania po 700 gramów, które wystarczą na obiad dla całej rodziny. Wybór należy do klienta. A mięso, zarówno świeże kotleciki, jak i mrożone skrawki wystarczy wrzucić na chwilę na patelnię i gotowe – dodaje Yatur.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Janusze Kebabu 21-01-2018, 19:26:
Wspaniały, bardzo rzetelny artykuł, z którego treścią zgadza się również nasza redakcja. Podzielimy się nim na facebookowej stronie naszego bloga z recenzjami kebabu! Szczególnie dobre wrażenie zrobiła na nas, coraz rzadziej spotykana, poprawna odmiana słowa ,,kebab"!

Pozdrawiamy serdecznie!
Redakcja bloga Janusze Kebabu

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 809) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane