Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Harbi Meat: Wołowina sezonowana na sucho ma bogatszy smak

- Wołowina sezonowana na mokro jest znacznie tańsza od tej sezonowanej na sucho, jednak to ta druga ma bogatszy smak. Im dłuższy czas sezonowania, tym cena mięsa rośnie. Jednak nie warto na tym oszczędzać, aby poznać smak prawdziwego wołowego steka – radzi Cemre Yatur, współwłaściciel sklepu Harbi Fresh Meat.

Harbi Meat: Wołowina sezonowana na sucho ma bogatszy smak

Steki z dojrzewającej na sucho wołowiny stają się coraz bardziej popularne w polskiej kuchni. Właściwości i smak sezonowanego mięsa doceniają już nie tylko profesjonalni szefowie kuchni i smakosze, ale także kucharze hobbiści i miłośnicy dań z grilla, którzy coraz częściej sięgają po tak przygotowane steki.

Współczesna moda sezonowane mięso to nic innego jak powrót do korzeni i starego, tradycyjnego rzemiosła rzeźniczego – mówi Cemre Yatur, współwłaściciel sklepu Harbi Fresh Meat.

Zaraz po uboju w mięsie zaczynają zachodzić procesy biologiczno-chemiczne, które powodują, że twardnieje. Następnie, dzięki enzymom, po 7 do 10 dniach może zacząć być sezonowane – a to nic innego jak pozostawienie mięsa do „odpoczynku”, podczas którego staje się ono bardziej delikatne i kruche, za sprawą rozpadających się w tym czasie włókien mięśniowych. Taki proces trwa zazwyczaj od 10 do 20 dni i przeprowadzany jest w temperaturze od 0 do 4 stopni Celsjusza. Im wyższa temperatura, tym czas sezonowania będzie krótszy. Sezonowanie zwiększa jakość wołowiny i wpływa na jej smak. To ważne, szczególnie gdy poszukujemy dobrego mięsa na steki. Rozróżnia się dwa rodzaje sezonowania: na sucho i na mokro.

Sezonowanie, czyli dojrzewania na sucho jest jedną z najstarszych metod świata, aby uczynić wołowinę delikatną i smaczną. Metoda ta sięga XVII wieku, a przynajmniej wtedy po raz pierwszy została uchwycona na obrazie Rembrandta. Wtedy podczas takiego procesu w mięsie mogły wytwarzać się szkodliwe związki oraz bakterie. Dopiero później, gdy wynaleziono chłodnie, zaczęto sezonować wołowinę na sucho w niskiej temperaturze, żeby zapobiec jej psuciu się. W tej metodzie mięso przechowuje się w dużych elementach z kością – jest to warunek konieczny, ponieważ obecność kości dodatkowo wpływa na aromat mięsa. W trakcie sezonowania traci ono ok. 80% wilgotności oraz wagę, ponieważ wierzchnie warstwy są odcinane po tym, jak obeschły.

- W Harbi Meat do sezonowania wołowiny na sucho używamy specjalnych szaf, które pomagają nam kontrolować temperaturę oraz wilgotność wewnątrz. Jest to w stu procentach bezpieczny sposób, dzięki filtracji powietrza filtrem węglowym oraz oświetleniu bez promieni UV – mówi Cemre Yatur, współwłaściciel sklepu Harbi Fresh Meat.

więcej informacji:

Harbi Meat RSS ALERT    /    Cemre Yatur RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    kebab RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • beefshop.pl 2018-02-16 10:07:42
    cudze chwalicie swego nie znacie :) sezonujemy na sucho również w Polsce i to polską wołowinę
  • mięsko 2018-02-16 13:34:57
    W jakim sensie cudze? Przecież Harbi Meat działa w Polsce i tylko tutaj.
  • bez mięsa zdrowiej 2018-02-22 11:51:38
    mięso jest szkodliwe dla zdrowia, powoduje otyłość, cukrzycę, wiele rodzajów raka i choroby układu krążenia, 25% Polaków umiera na raka, 50% na choroby układu krążenia, Światowa Organizacja Zdrowia apeluje od lat o ograniczenie spożycia każdego mięsa na rzecz warzyw !

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.163.42.154
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.