Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Highland Cattle. "Królewska" wołowina powstaje także w Polsce

Wołowina szkockiej rasy Highland Cattle to prawdziwy rarytas. Cenią ją najlepsi szefowie kuchni, a także brytyjska rodzina królewska, która nieopodal zamku Balmoral hoduje na własne potrzeby duże stado highlandów.

Highland Cattle.
fot. shutterstock

Scottish Highland uchodzi za jedną z najstarszych ras bydła mięsnego na świecie. Wyhodowano ją w północnej Szkocji. Do Polski rasa trafiła w XIX stuleciu. Highlandery wyróżniają się długimi rogami i kudłatą sierścią, a także dużą wytrzymałością na warunki naturalne - przez cały rok mogą żyć na powietrzu. Ich mięso ma wysokie walory kulinarne. Jest soczyste, marmurkowate, ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, w smaku przypomina dziczyznę. Idealnie nadaje się na carpaccio, tatara czy steki.

"Mięso tej rasy uchodzi za królewskie. Pachnie tym co krowa je, czyli sianem i ziołami, które znajdzie na pastwisku. Jest wyjątkowo naturalne - bez domieszek, np. odżywek i hormonów dodawanych paszy" - mówi PAP Life Łukasz Krupiński, który na łąkach przy Pilicy zajmuje się hodowlą tego bydła, działając w ramach Stowarzyszenia "Polska Ekologia".

"Cała tajemnica smaku tego mięsa polega na powolnym przyroście tkanki mięsnej. Ze względu na grubą okrywę włosową - naturalną barierę termoizolacyjną, pod skórą nie odkłada się tłuszcz" - wyjaśnia Krupiński.

Mięso higlanderów uchodzi za królewskie również z tego względu, że własne stado krów tej rasy ma brytyjska rodzina królewska. W 1953 r., na prośbę królowej Elżbiety, przy zamku Balmoral w Szkocji, letniej rezydencji Windsorów, założono hodowlę Highland Cattle. Obecnie stado liczy około 30 krów. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wołowina RSS ALERT    /    Highland Cattle RSS ALERT    /    Polska Ekologia RSS ALERT    /    Stowarzyszenie Polska Ekologia RSS ALERT    /    Łukasz Krupiński RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.113.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.