Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Hiszpania: Producent szynek w ogniu krytyki za wykorzystanie mięsa z Polski

Comapa, duży hiszpański producent wędlin i dostawca m.in. do sieci Carrefour znalazł się w ogniu krytyki po tym jak okazało się, że jedną ze swoich tradycyjnych hiszpańskich szynek produkuje z mięsa świń pochodzących z Polski - informuje serwis olivepress.es

Hiszpania: Producent szynek w ogniu krytyki za wykorzystanie mięsa z Polski
fot. Olive Press

Autor: Olive Press/El Pais
Data: 06-08-2019, 18:59

Comapa to największy w Hiszpanii dystrybutor słynnej szynki iberyjskiej (jamon iberico). 

Sprawę wykryło Stowarzyszenie Producentów Żywności z Granady, które powiadomiło hiszpańską organizację praw konsumentów wskazując, że informacje na etykiecie szynki wprowadzają w błąd i domagając się wycofania produktu z rynku.

Oburzeniu organizacji trudno się dziwić. Stowarzyszenie Producentów La Alpujarra składa się z siedmiu firm produkujących lokalną odmianę "jamona" w okolicach Granady. W 2016 r. Stowarzyszenie zarejestrowało znak towarowy Jamones la Alpujarra (Alpuhary to góry położone w pobliżu Granady - przyp. red.) Zgodnie z przepisami "jamon" musi być wytwarzany w regionie, mięso musi pochodzić od samicy lub wykastrowanego samca, nie może zawierać dodatków ani konserwantów z wyjątkiem soli. Proces peklowania trwa od 16 do 20 miesięcy.

Tymczasem Comapa produkuje "nieortodoksyjną" wersję słynnej szynki, której peklowanie trwa krócej, bo tylko przez osiem miesięcy. Różnicę widać w cenie. Podczas gdy za szynkę od firm zarejestrowanych pod marką Jamones La Alpujarra zapłacimy ok. 80 euro, produkt od Comapy kupimy w Carrefourze już za 25 euro.

- Szynki, które przywożą z Polski są złej jakości - twierdzi Pilar Álvarez, przedstawiciel Stowarzyszenia Producentów Granady. Producenci zrzeszeni w organizacji od lat oskarżają Comapę o psucie historycznej marki.

Comapa zarejestrowała własną markę „Jamones Sierra Alpujarra”, również w 2016 roku. Firma przyznała, że szynki wyprodukowano z mięsa polskich świń. Spółka broni się wskazując, że cały proces produkcji szynki miał miejsce w rejonie Granady. Jednocześnie Comapa poinformowała, że Polska „jest krajem UE”, w którym normy żywnościowe są takie same jak w Hiszpanii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Hiszpania RSS ALERT    /    szynki RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.158.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.