Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hiszpania: Rośnie popularność podróży śladami szynki

  • Autor: PAP
  • Data: 28-12-2017, 16:53
Hiszpania: Rośnie popularność podróży śladami szynki
fot. shutterstock

W Hiszpanii przybywa atrakcji turystycznych związanych z odwiedzaniem zakładów produkcji spożywczej. Popularnym winiarniom przybyła w ostatnim czasie nowa konkurencja – małe wytwórnie szynki.

Jak powiedział PAP Life Alberto Mancebo z madryckiego sklepu z wędlinami Julian Becerro, przybywający do Hiszpanii turyści coraz częściej poszukują regionalnych wędlin powstających ze zwierząt odżywianych w sposób ekologiczny.

"Przykładem może być szynka świń wypasanych w maksymalnie naturalnych warunkach. Hodowli takich jest coraz więcej. Trzoda zazwyczaj żywiona jest produktami biologicznymi, np. żołędziami" - wyjaśnił Alberto Mancebo.

Eksperci wskazują, że popularność iberyjskich wędlin wykorzystują coraz częściej firmy turystyczne, które organizują kilkudniowe wypady dla urlopowiczów, podczas których mogą oni odwiedzić zakłady produkcyjne, a przy okazji wziąć udział w licznych degustacjach wędlin.

Jednym z popularnych szlaków jest trzydniowa podróż z hiszpańskiego Jabugo do portugalskiego Barrancos. W trakcie wyprawy, zalecanej między październikiem a lutym, można zobaczyć nie tylko piękne pejzaże Andaluzji i Estremadury, ale też odwiedzić lokalne muzea i zakłady wyrobu szynki iberyjskiej.

Nocleg można spędzić w małych pensjonatach usytuowanych zwykle w pobliżu zakładów produkcyjnych. Funkcjonują przy nich sklepy, w których wędliny można kupić z reguły o kilkanaście procent taniej niż w sklepach.

Podróże śladami szynki są imitacją powszechnych na Półwyspie Iberyjskim szlaków wyrobu win. Eksperci gastronomiczni potwierdzają, że z roku na rok w Hiszpanii przybywa zarówno szlaków turystycznych, jak i firm specjalizujących się w oprowadzaniu urlopowiczów, głównie cudzoziemców po plantacjach winogron oraz zakładach winiarskich. Zyskują na tym również drobni plantatorzy.

W Hiszpanii przybywa też masowych imprez, tzw. vendimias, związanych z rozpoczynającym się we wrześniu winobraniem. Szczególnie im przychylne są władze samorządów oddalonych od głównych szlaków turystycznych i często z własnej inicjatywy organizują festyny służące promocji lokalnych trunków oraz regionu.

Jedne z najpopularniejszych świąt winobrania w Hiszpanii organizowane są w autonomicznym regionie Katalonii. W samej tylko prowincji barcelońskiej, słynącej z win typu Penedes, Alella, Pla de Bages i Cava, organizowanych jest kilkadziesiąt imprez związanych z winobraniem. Organizatorzy wielu z nich często zachęcają miejscową ludność do ubioru w tradycyjne stroje regionu w celu uatrakcyjnienia turystom święta.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 035) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH