Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hiszpańska kiełbasa w rejestrze CHOG

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 10-06-2011, 11:28

1 czerwca w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji nr 533/2011 przyznające status chronionego oznaczenia geograficznego (CHOG) hiszpańskiej kiełbasie "Chorizo de Cantimpalos" - informują eksperci FAMMU/FAPA.

Jest to kiełbasa wytwarzana ze świeżego mięsa świń odmian ciężkich, sezonowana od 21 do 40 dni, w zależności od odmiany. Proces suszenia musi być przeprowadzony w naturalnych suszarniach przez ponad 40 proc. okresu sezonowania.

Podstawowe przyprawy użyte w procesie produkcji to sól i papryka, a także czosnek i oregano. Obszar geograficzny, w którym wytwarzana jest kiełbasa chorizo obejmuje 72 gminy prowincji Segovia, tradycja produkcji liczy tam ponad 50 lat.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH