Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hiszpański sektor wołowiny ma kłopoty

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 29-01-2011, 17:13

Produkcja wołowiny w Hiszpanii kontynuuje trend spadkowy ze względu na silną konkurencję ze strony innych dostawców, także tańszych gatunków mięsa - podaje FAMMU/FAPA.

Ponadto sektor wołowiny w tym kraju jest zależny od importu zwierząt oraz pasz z zagranicy, co przy zmienności cen na rynku sprawia, że branża funkcjonuje w warunkach braku stabilności i konkurencyjności.

Od 2008 roku produkcja wołowiny w Hiszpanii obniżyła się o 10 proc. W okresie styczeń-październik 2010 roku ubój bydła obniżył się o prawie 4 proc. do 1,85 mln sztuk, natomiast produkcja zmniejszyła się o 1,4 proc. do około 492 tys. ton.

Konsumenci hiszpańscy nie są skłonni płacić więcej za wołowinę, gdyż nie ma w tym kraju ugruntowanej kultury spożywania tego gatunku mięsa. Konsumpcja wołowiny przypadająca na jednego mieszkańca kształtuje się w Hiszpanii na poziomie 7 kg/osobę, w porównaniu z 20 kg/osobę w Irlandii oraz ponad 50 kg/osobę w krajach Ameryki Południowej.

Każdy wzrost cen wołowiny powoduje, że konsumenci hiszpańscy przenoszą swoje preferencje w kierunku spożywania tańszych gatunków mięsa, co odbija się niekorzystnie na całym sektorze wołowiny. Relatywnie słaby popyt na wołowinę na rynku wewnętrznym skłania producentów do szukania zbytu poza Hiszpanią.

Bydło i mięso wołowe z Hiszpanii trafia do Libanu, Egiptu, Maroka i do Turcji. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2010 roku Hiszpanie wyeksportowali łącznie około 97 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 10 proc. więcej niż przed rokiem. Eksport ten był jednak dużo poniżej średniego poziomu notowanego w poprzednich dekadach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Zdziwiony 29-01-2011, 19:55:
Ciekawa informacja. W 1991 roku konsumpcja wołowiny w Hiszpanii wynosiła 13kg per capita, w 2004 15kg per capita (wg Eurostat). Czyżby w ciągu 6 lat konsupcja spadła o 50% ? No cóż, człowiek się uczy przez całe życie, a wszystko się teraz zmienia tak szybko.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH