Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Hiszpański sektor wołowiny ma kłopoty

Produkcja wołowiny w Hiszpanii kontynuuje trend spadkowy ze względu na silną konkurencję ze strony innych dostawców, także tańszych gatunków mięsa - podaje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 29-01-2011, 17:13

Ponadto sektor wołowiny w tym kraju jest zależny od importu zwierząt oraz pasz z zagranicy, co przy zmienności cen na rynku sprawia, że branża funkcjonuje w warunkach braku stabilności i konkurencyjności.

Od 2008 roku produkcja wołowiny w Hiszpanii obniżyła się o 10 proc. W okresie styczeń-październik 2010 roku ubój bydła obniżył się o prawie 4 proc. do 1,85 mln sztuk, natomiast produkcja zmniejszyła się o 1,4 proc. do około 492 tys. ton.

Konsumenci hiszpańscy nie są skłonni płacić więcej za wołowinę, gdyż nie ma w tym kraju ugruntowanej kultury spożywania tego gatunku mięsa. Konsumpcja wołowiny przypadająca na jednego mieszkańca kształtuje się w Hiszpanii na poziomie 7 kg/osobę, w porównaniu z 20 kg/osobę w Irlandii oraz ponad 50 kg/osobę w krajach Ameryki Południowej.

Każdy wzrost cen wołowiny powoduje, że konsumenci hiszpańscy przenoszą swoje preferencje w kierunku spożywania tańszych gatunków mięsa, co odbija się niekorzystnie na całym sektorze wołowiny. Relatywnie słaby popyt na wołowinę na rynku wewnętrznym skłania producentów do szukania zbytu poza Hiszpanią.

Bydło i mięso wołowe z Hiszpanii trafia do Libanu, Egiptu, Maroka i do Turcji. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2010 roku Hiszpanie wyeksportowali łącznie około 97 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 10 proc. więcej niż przed rokiem. Eksport ten był jednak dużo poniżej średniego poziomu notowanego w poprzednich dekadach.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wołowina RSS ALERT    /    Hiszpania RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Zdziwiony 2011-01-29 19:55:21
    Ciekawa informacja. W 1991 roku konsumpcja wołowiny w Hiszpanii wynosiła 13kg per capita, w 2004 15kg per capita (wg Eurostat). Czyżby w ciągu 6 lat konsupcja spadła o 50% ? No cóż, człowiek się uczy przez całe życie, a wszystko się teraz zmienia tak szybko.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.24.209.47
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.