Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Hodowcy: Chcemy podtrzymać spożycie karpia przez cały rok

- Istnieje przekonanie, że karp jest rybą tylko na Wigilię, że ma ości. Ma, podobnie jak większość gatunków ryb na świecie. Próbujemy go odczarować. Naszym hasłem jest “Odkryj karpia na nowo”. Karpia hodujemy w Polsce od tysiąca lat, a na świecie od 2500 lat. Jest to akwakultura zgodna ze środowiskiem, a nawet poprawiająca warunki fizykochemiczne wody na co są liczne badania - mówili Paweł Wielgosz i Andrzej Kalita z organizacji "Polski Karp" podczas VI Kongresu Rybnego.

Hodowcy: Chcemy podtrzymać spożycie karpia przez cały rok
fot. shutterstock

Autor: AT/portalspozywczy.pl
Data: 15-04-2019, 09:39

Organizacja "Polski Karp" powstała w 2012 r. - jak mówią jej twórcy - w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku na towary najwyższej jakości i pewnego pochodzenia.

- Naszą ideą było zapewnienie dostępności karpia w najwyższej, znormalizowanej jakości na polski rynek, jak również konsolidacja hodowców i optymalizacja dostaw. W 2016 r. powiększyliśmy się i zostaliśmy oficjalnie uznani za organizację producencką. Dziś zrzeszamy prawie 70 gospodarstw rybackich w Polsce - mówi Paweł Wielgosz.

Celem działania organizacji jest optymalizacja hodowli i sprzedaży polskiego karpia.

- Podkreślam słowo polski, bo zależy nam na tym żeby polska ryba była sprzedawana na polskim rynku - największym rynku dla karpia w Europie. W grupie produkujemy łącznie 5 tys. ton karpia, co stanowi 25 proc. krajowej produkcji tej ryby. Wpisujemy się w to, czego dziś oczekują klienci. Metody hodowli  karpia nie zmieniły się od kilkuset lat. Hodowla jest ekstensywna: ryba karmiona jest zbożem bez GMO i antybiotyków - mówi Wielgosz.

Hodowcy zrzeszeni w "Polskim Karpiu" produkują także 1 tys. ton innych gatunków ryb. Są to m.in. tołpyga, amur, sum i szczupak. 

- Nasza organizacja patrzy w przyszłość z wielkim optymizmem. Skoro polscy przetwórcy mają wielkie zapotrzebowanie na ryby z akwakultury, mówimy: my tu jesteśmy! Mamy 70 tys. ha stawów w Polsce, mamy produkt najwyższej jakości. Może nie jesteśmy tak wielcy jak inne kraje, które mają miliony ton innych ryb, ale karp jest nasz, lokalny, polski i ciągle jest rybą pierwszego wyboru dla polskich konsumentów. Zleciliśmy badania, ponieważ szykujemy się do dużej kampanii promującej spożycie karpia. Okazało się, że 90 proc. polaków uważa, że karp to ryba polska, która jest pożądana na Wigilię i nie tylko. Naszą rolą jest to żeby podtrzymać spożycie karpia przez cały rok - mówi Andrzej Kalita.

Kalita wskazał także na niekorzystne aspekty w postrzeganiu karpia przez konsumentów.

- Istnieje przekonanie, że karp jest rybą tylko na Wigilię, że ma ości. Ma ości, jak większość gatunków ryb na świecie. Próbujemy go odczarować. Naszym hasłem jest “Odkryj karpia na nowo”. Dzisiaj mamy w portfolio np. sushi z karpiem. Wracamy do korzeni, bo pierwsze sushi podobno powstawało na bazie karpia. Mamy inne przesądy, np. że komuniści kazali katolikom jeść karpia. Ktoś ukuł taki slogan i zaraził tym społeczeństwo, a tak naprawdę karpia hodujemy w Polsce od tysiąca lat, a na świecie od 2500 lat. Jest to akwakultura zgodna ze środowiskiem, a nawet poprawiająca warunki fizykochemiczne wody na co są liczne badania - dodał Kalita.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Polski Karp RSS ALERT    /    Andrzej Kalita RSS ALERT    /    Paweł Wielgosz RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    ryby 2019 RSS ALERT    /    karpie RSS ALERT    /    karp RSS ALERT    /    hodowla karpia RSS ALERT    /    akwakultura RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Ricky Nelson 2019-04-16 19:38:37
    Lubię karpia świeżego i uważam, że jest to jedna z najsmaczniejszych ryb. Niestety świeżego karpia można kupić tylko przed wigilią, a dlaczego? Karp powinien być dostępny świeży przez cały rok! chyba że na jego sprzedaż wpływa nie humanitarny sposób jego zabijania, vide absurdalny wyrok sądu ba hodowcę karpii w ubiegłym roku dzięki zasłudze animalsów

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.233.6
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.