Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hodowla kury zielononóżki została przywrócona

  • www.farmer.pl
  • Autor: PAP/ www.farmer.pl
  • Data: 23-04-2013, 12:28

1500 piskląt kury zielononóżki trafiło do 60 gospodarstw na terenie Suwalskiego Parku Krajobrazowego w ramach przywracania tam hodowli tej starej rasy - poinformowała dyrektor SPK Teresa Świerubska - informuje PAP.

Świerubska poinformowała, że na Suwalszczyźnie zielononóżkę przestano hodować pod koniec lat 80., bo rolnicy zaczęli hodować kury bardziej wydajnych ras, znoszące więcej jaj.

- Postanowiliśmy przywrócić zielononóżkę w regionie i okazało się, że są chętni do jej hodowli. Podobny trend można było zauważyć w innych regionach Polski - powiedziała Świerubska.

Suwalski Park Krajobrazowy po prawie czterech latach zakończył realizację programu "Odtwarzanie hodowli starych ras zwierząt". Przez ten okres pisklęta wyhodowane w wylęgarni na Kurpiach trafiały do gospodarstw na Suwalszczyźnie. Ostatnia partia kurcząt trafiła w kwietniu do 20 gospodarstw.

Każdy z uczestników ostatniej fazy projektu otrzymał od 20 do 30 sztuk piskląt, specjalną paszę, która wystarczy na miesiąc, siatkę ogrodzeniową oraz oświetlenie ogrzewające pisklęta.

Świerubska powiedziała, że kury trafiły do wybranych gospodarstw rolnych, których właściciele mają doświadczenie w hodowli drobiu. - Pomimo tego, że projekt się zakończył, chcemy by rolnicy przekazywali kolejne pisklęta swoim sąsiadom, by hodowla zielononóżki dalej się rozwijała - dodała Świerubska.

Projekt został sfinansowany ze środków Fundacji Heifer Project International. Był prowadzony od 2010 roku.

Jak dodała Świerubska, zielononóżka żyje 5-6 lat, czyli dłużej od zwykłej nioski, która żyje około roku. Jajka tej odmiany kury są poszukiwane najczęściej przez alergików oraz osoby ceniące zdrową żywność. Są one ok. dwa razy droższe od jaj pochodzących z ferm. Koguty zielononóżki ważą do 2,7 kg, zaś kury do 2,3 kg. Znoszą 140-180 jaj rocznie.

Zielononóżka to polska rasa kur wyhodowana na przełomie XIX i XX wieku. W 1923 roku ustalono w Polsce wzorzec rasy. Pod koniec lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku kury zielononóżki stanowiły 30 proc. kur. W latach 70. hodowle zaczęły maleć, na rzecz dużych kurzych ferm.

Kura zielononóżka kuropatwiana odporna jest na trudne warunki klimatyczne oraz choroby. Rasa ta nie nadaje się do hodowli w klatkach. Lubi wybiegi i grzebanie w ziemi, w zamknięciu staje się agresywna i wówczas nie znosi jaj.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH