Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hogan: Od od 2016 r. ruszy program dopłat do przechowywania wieprzowiny

  • Autor: PAP
  • Data: 11-12-2015, 18:18
Hogan: Od od 2016 r. ruszy program dopłat do przechowywania wieprzowiny
Phil Hogan

Program dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny ruszy na początku 2016 r. - zapewnił w piątek w Brukseli unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan. W poniedziałek spotka się m.in. w tej sprawie z ministrem rolnictwa Krzysztofem Jurgielem.

"Zapowiedziałem otwarcie nowego programu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, który jest bardziej atrakcyjny niż poprzedni. Podnosimy w nim wysokość pomocy i możliwości przechowywania, więc Polska będzie miała możliwość, skierowania części produkcji na przechowywanie i tym samym zdjęcia jej z rynku" - powiedział na konferencji prasowej Hogan.

Skierowanie części produkcji do przechowywania zamiast na sprzedaż ma pomóc w podniesieniu cen na rynku wieprzowiny. Rolnicy ubolewają, że obecna sytuacja jest tragiczna. Jurgiel napisał do komisarza list, w którym wnioskuje o jak najszybsze uruchomienie programu dopłat do przechowywania.

Z informacji przekazanych przez Hogana wynika, że program ruszy na początku 2016 r. "Mam nadzieję, że będziemy obserwować poprawę cen, jakie uzyskują rolnicy" - podkreślił.

Hogan zapowiedział, że spotka się w poniedziałek z ministrem Jurgielem, który ma być w Brukseli na posiedzeniu unijnych ministrów ds. rolnictwa. Polska złożyła wniosek o uzupełnienie porządku posiedzenia o punkt dotyczący sytuacji na rynku wieprzowiny.

"Zgadzam się z ministrem, że potrzebujemy działań i je podejmuję" - oświadczył Hogan.

Według Krajowej Rady Izb Rolniczych rosyjskie embargo na import żywności oraz wystąpienie w Polsce afrykańskiego pomoru świń to główne przyczyny złej sytuacji na rynku trzody chlewnej. W ciągu roku ceny skupu żywca spadły o ok. 10 proc. - nawet do 3 zł/kg.

Komisja Europejska zdecydowała o przywróceniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE, które miało miejsce w połowie września br. Powodem tej decyzji był gwałtowny spadek cen wieprzowiny na rynku unijnym spowodowany przez wzrost produkcji trzody w UE oraz zakaz importu mięsa przez Rosję.

KE rozszerzyła zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, których z powodu rosyjskiego embarga (Rosja kupowała m.in. tłuste elementy, które jest trudno sprzedać na innym rynku) jest zbyt dużo. Dotyczy to np. świeżego smalcu. Niektóre kraje - Belgia, Francja, Dania i Holandia - ubiegały się o objęcie tym mechanizmem również innych elementów - jak m.in. podroby i nóżki wieprzowe.

Zwiększenie stawki dopłat o 20 proc. ma zachęcić przedsiębiorców do magazynowania większych ilości produktów. Natomiast na przechowywanie smalcu będzie niższa stawka dopłat, ponieważ jego magazynowanie jest mniej kosztowne niż mięsa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 968) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH