Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Holenderska firma chce wprowadzić na rynek mięso z probówki w 2021 roku

Firma Mosa Meat pozyskała 7,5 mln euro na budowę fabryki i opracowanie tańszej technologii produkcji mięsa na bazie komórek macierzystych. Gotowy produkt ma trafić na rynek w ciągu trzech lat.

Holenderska firma chce wprowadzić na rynek mięso z probówki w 2021 roku
fot. mosameat.com

Pieniądze pochodzą od M Ventures (fundusz inwestycyjny firmy farmaceutycznej Merck) i szwajcarskiego przetwórcy mięsa Bell Food Group.

Start-up chce wykorzystać pozyskane środki do opracowania tańszego procesu produkcji  i budowy zakładu pilotażowego. Pierwszy produkt powinien trafić na rynek do 2021 roku. 

Mosa Meat, założona przez profesora Marka Post z Maastricht University, zaprezentowała w 2013 roku pierwszego hamburgera, wyhodowanego na bazie komórek macierzystych od krowy. Ten kawałek mięsa kosztował wówczas około 250 000 euro. Jednym z pierwszych inwestorów Mosa Meat był Sergey Brin, współzałożyciel firmy Google.

Nowi donatorzy są przekonani, że zastąpienie tradycyjnej produkcji mięsem hodowanym w laboratorium będzie miało ogromny wpływ na redukcję emisji gazów cieplarnianych - mówi Alexander Hoffmann z M Ventures.

- Popyt na mięso wciąż rośnie i nie będzie już można go zaspokoić tradycyjną hodowlą w przyszłości. Wierzymy, że ta technologia może być prawdziwą alternatywą dla świadomych ekologicznie konsumentów - uważa Lorenz Wyss, dyrektor generalny Bell Food Group. 

Czy mięso z komórek rzeczywiście trafi do sprzedaży tak szybko? Jednym z wąskich gardeł może być uzyskanie decyzji o zatwierdzeniu do spożycia, wydawanej  przez Europejski Urząd ds. Żywności (EFSA). Ta procedura może potrwać wiele lat.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    mięso z probówki RSS ALERT    /    mosa meat RSS ALERT    /    Bell International RSS ALERT    /    start-up RSS ALERT    /    startupy RSS ALERT    /    start-upy w Polsce RSS ALERT    /    EFSA RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.36.60
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.