Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

IERiGŻ: Alternatywą dla produkcji trzody może być hodowla bydła mięsnego

Produkcja bydła mięsnego może być alternatywą dla rolników, którzy zlikwidują chów trzody chlewnej - wynika z analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przedstawionej na środowym posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa.

IERiGŻ: Alternatywą dla produkcji trzody może być hodowla bydła mięsnego
fot. shutterstock

Problem ASF jest poważny, więc część producentów zaprzestanie lub będzie ograniczało produkcję trzody chlewnej - powiedział szef Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej prof. Andrzej Kowalski. Jak mówił, opracowanie IERiGŻ wskazuje, w jaki sposób można zastąpić produkcję trzody przez inną produkcję rolną. Chodzi także o to, by z tej produkcji uzyskać odpowiednie dochody, porównywalne z dochodami z produkcji świń - dodał.

Profesor jednocześnie zwrócił uwagę na zmienność koniunktury oraz zmienność cen, co powoduje, że w danym okresie dana produkcja jest mniej lub bardziej opłacalna.

Podkreślił, że analiza IERiGŻ obejmuje jedynie trzy województwa, gdzie wystąpiły ogniska afrykańskiego pomoru świń, tj. podlaskie, lubelskie i mazowieckie. Każde z nich charakteryzuje się innymi warunkami dla produkcji rolnej - dodał.

Według IERiGŻ, prowadzenie gospodarstwa bez produkcji zwierzęcej jest możliwe w gospodarstwach większych o powierzchni 60-100 ha i lepszych glebach. W takich gospodarstwach rolnicy mogliby uzyskiwać dochód z gospodarstwa na poziomie parytetowym, tj. takim jak przy produkcji ok. 200 sztuk świń rocznie.

Nieuzasadnione ekonomicznie są też uprawy ogrodnicze, szczególnie w województwie podlaskim, gdzie występują słabe gleby i popyt na taką produkcję jest niewielki - tłumaczył Kowalski. Dodał, że zupełnie inne możliwości są w województwie lubelskim i mazowieckim.

W ocenie ekspertów IERiGŻ, mało realne jest też przestawienie się gospodarstw specjalizujących się w hodowli świń - na produkcję mleka, ze względu na konieczność poniesienia wysokich nakładów inwestycyjnych na przystosowanie chlewni do chowu krów mlecznych.

"Najbardziej realną alternatywę dla gospodarstw, które zaprzestały lub rozważają zaprzestanie hodowli trzody chlewnej, może stanowić przestawienie się na chów bydła czystych ras mięsnych" - poinformował profesor. Jego zdaniem, za takim rozwiązaniem przemawiają przede wszystkim niskie wymogi środowiskowe bydła ras mięsnych w zakresie budynków gospodarskich. Ponadto perspektywy do rozwoju hodowli bydła mięsnego są dobre, a główną siłą napędową i szansą dla tego kierunku produkcji jest rozwijający się eksport wołowiny.

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    bydło mięsne RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    świnie RSS ALERT    /    ASF RSS ALERT    /    Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej RSS ALERT    /    IERiGŻ RSS ALERT    /    Andrzej Kowalski RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • przdrzułka 2018-02-07 15:32:52
    Alternatywą dla hodowli kur jest hodowla kaczek, w razie powodzi się nie potopią.
  • Czytelnik 2018-02-07 17:23:58
    mięso jest szkodliwe dla zdrowia, będzie podobnie jak z firmami tytoniowymi, które płacą odszkodowania za niszczenie zdrowia
  • LWL. 2018-02-08 09:50:56
    Produkty zwierzęce są konieczne zwłaszcza dla ludzi starszych, aby organizm był dobrze odżywiony.
  • WHO 2018-02-09 17:41:28
    Liczne studia i badania dowodzą, że dieta oparta tylko i wyłącznie na pokarmach roślinnych jest zdecydowanie uboższa w białko, gdyż roślinne proteiny nie są tak dobrze przyswajane przez nasze ciało i nie posiadają kompletu aminokwasów. Wegetarianizm grozi również deficytem witaminy D i B12, które mają znaczącą rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie, a ich niedobór może poważnie obniżyć odporność, strukturę kości i jest bardzo groźny dla kobiet w ciąży. Jaroszom brakuje również naturalnych źródeł żelaza i cynku, co może się przejawiać niedokrwistością, problemami ze skórą i wypadaniem włosów.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.193.89
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.