Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Czeka nas podwyżka cen wieprzowiny

  • Autor: PAP
  • Data: 17-01-2012, 15:09
IERiGŻ: Czeka nas podwyżka cen wieprzowiny

Wysokie ceny żywca wieprzowego wskazują, że w pierwszym półroczu tego roku mięso to ponownie podrożeje - poinformował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Wieprzowina w listopadzie 2011 r. była o ponad 10 proc. droższa niż w grudniu 2010 r.

Niska krajowa produkcja wieprzowiny oraz drogi import spowodowały wzrost cen detalicznych tego mięsa. Z danych GUS wynika, że w grudniu 2010 r. w sklepach schab środkowy z kością kosztował średnio 13,68 zł za kg, a w listopadzie już 15,01 zł za kg. W tym samym czasie szynka gotowana średnio podrożała z 21,65 zł/kg do 22,76 zł/kg, natomiast kiełbasa toruńska z 13,98 zł/kg do 14,81 zł/kg.

Z powodu wzrostu cen wieprzowiny konsumenci wybierali drób, bo był tańszy. Według szacunków Instytutu, w ubiegłym roku Polacy zjedli przeciętnie 42,0 kg wieprzowiny wobec 42,6 kg w 2010 r. W opinii analityków w 2012 r. spożycie wieprzowiny może znowu spaść.

IERiGŻ przewiduje, że w pierwszym półroczu 2012 r. ceny skupu żywca na rynku europejskim będą wyższe niż rok wcześniej, dlatego należy spodziewać się wzrostu cen wieprzowiny także i w tym okresie.

Według zespołu ekspertów powołanych przy Agencji Rynku Rolnego do połowy 2012 r. kluczowy wpływ na kształtowanie się cen będzie miał spadek podaży żywca wieprzowego oraz wysokie ceny unijne trzody. Ponadto przewidują, że przeciętne ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w marcu br. mogą być na poziomie 5,20-5,50 zł za kg, a w czerwcu może kosztować - 5,30-5,70 zł za kg.

Duży popyt na wieprzowinę oraz zmniejszająca się w drugim półroczu 2011 r. podaż trzody spowodowały wzrost cen skupu tych zwierząt. Zapotrzebowanie na to mięso było na tyle duże, że w czwartym kwartale 2011 r. nie nastąpił spadek cen skupu trzody, jak to zwykle było w ubiegłych latach - odnotowują eksperci.

Według GUS w listopadzie 2011 r. za 1 kg żywca wieprzowego dostawcy otrzymywali przeciętnie 5,20 zł, czyli o 37 proc. więcej niż rok wcześniej. Z danych resortu rolnictwa wynika, że w grudniu za świnie płacono w skupie nawet 5,58 zł za kg, tj. o 7 proc. więcej niż przed miesiącem i o 41 proc. więcej w porównaniu do przeciętnej ceny sprzed roku.

Na wysokość cen wieprzowiny wpływa przede wszystkim wielkość pogłowia trzody. Według GUS w końcu lipca 2011 r. pogłowie trzody chlewnej było o ponad 9 proc. mniejsze niż przed rokiem i wynosiło 13,5 mln szt.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • hohoł 18-01-2012, 21:37:
Świń na rynku nie ma .....ale te złodzieje i tak obniżyli ceny o całą złotówkę tak zachęcają rolników do zwiększania hodowli
Produkujcie chłopy a my zarobimy
  • głodomor 17-01-2012, 15:18:
Ja uwielbiam schabowego, czy starczy dla mnie go w tym ROKUUU!!!

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH