Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Grypa ptaków znacząco osłabiła dynamikę produkcji drobiu w Polsce w 2017 roku

  • Autor: IERiGŻ
  • Data: 27-03-2018, 15:39
IERiGŻ: Grypa ptaków znacząco osłabiła dynamikę produkcji drobiu w Polsce w 2017 roku
fot. shutterstock

Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły w 2017 r. ok. 2679 tys. t mięsa drobiowego, tj. o 8,8 proc. więcej niż przed rokiem. Dynamika ta była jednak znacząco niższa niż w 2016 r., kiedy wskaźnik wzrostu wyniósł ok. 16 proc.  - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - marzec 2018".

Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły w 2017 r. ok. 2679 tys. t mięsa drobiowego, tj. o 8,8% więcej niż przed rokiem. Dynamika ta była jednak znacząco niższa niż w 2016 r., kiedy wskaźnik wzrostu wyniósł ok. 16%. Było to w dużym stopniu następstwem wystąpienia w Polsce ognisk wirusa grypy ptaków w okresie od grudnia 2016 r. do kwietnia 2017 r. i wysokiej podaży mięsa drobiowego na krajowym rynku spowodowanej m.in. spowolnieniem dynamiki przyrostu eksportu.

Sprzedaż zagraniczna w 2017 r. zwiększyła się o 9,6%, tzn. o prawie 98 tys. t. W poprzednim roku
tempo wzrostu eksportu wyniosło ok. 24%. Po wykryciu wirusa grypy ptaków, wielu odbiorców polskiego drobiu spoza UE wprowadziło bowiem zakaz importu z Polski.

Dynamika wzrostu eksportu drobiu wyprzedzała w 2017 r. tempo wzrostu jego produkcji, a sprzedaż zagraniczna stanowiła ok. 42% przemysłowej produkcji mięsa drobiowego. Zmniejszenie skali przyrostu tej sprzedaży skutkowało jednak znaczącym spowolnieniem tempa wzrostu produkcji.

Import mięsa drobiowego zwiększył się w 2017 r. o ok. 21,5%, tj. o ponad 10 tys. t w relacji do 2016 r. Nadal jednak stanowiło to niewielki odsetek krajowej konsumpcji.

W 2017 r. nieznacznie wzrosły przeciętne miesięczne koszty paszowe w chowie kurcząt rzeźnych. Pełnoporcjowe mieszanki pasz dla brojlerów podrożały o 0,5% w relacji rok do roku. Pasze dla indyków były o 2,3% droższe. Ceny skupu kurcząt obniżyły się w styczniu 2018 r. o 2,7% w relacji miesiąc do miesiąca, ale o 5,1% przewyższały poziom z poprzedniego roku. W lutym były o 2,4% wyższe niż w styczniu, a także w lutym 2017 r. Ceny skupu indyków rzeźnych obniżyły się o 2,8% w relacji do poprzedniego miesiąca i były o 3% niższe niż w lutym 2017 r. Przeciętna miesięczna cena skupu kurcząt z dwóch pierwszych miesięcy 2018 r. była o 3,8% wyższa od poziomu ubiegłorocznego, a indyków o 0,4% niższa. Średnia relacja cen żywiec/pasza na rynku kurcząt wyniosła w 2017 r. 2,60 wobec 2,58 przed rokiem, a na rynku indyków 3,79 wobec 4,00. Przeciętna opłacalność produkcji kurcząt poprawiła się więc w 2017 r., a indyków uległa pogorszeniu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH