Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

IERiGŻ: Niewielki spadek skupu bydła. Ubój rośnie

Z danych opublikowanych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w ciągu pierwszych pięciu miesięcy bieżącego roku zanotowano niewielki spadek skupu bydła. Zwiększyła się natomiast liczba ubitych sztuk bydła.

IERiGŻ: Niewielki spadek skupu bydła. Ubój rośnie
Fot. Shutterstock

Eksperci IERiGŻ podkreślają, że skup bydła od kilku lat systematycznie rośnie, niemniej w pierwszych pięciu miesiącach bieżącego roku skupiono łącznie 163,2 tys. ton wagi żywej bydła, co stanowi spadek o 0,1 proc. w porównaniu do ubiegłego roku. Z drugiej jednak strony było to aż o 47,6 proc. więcej niż jeszcze w roku 2012. 

W analizowanym okresie w zakładach mięsnych, które zatrudniają przynajmniej 50 pracowników wyprodukowano 76,3 tys. ton wołowiny, to jest o 4 proc. mniej niż w roku poprzednim, ale o 3,2 proc. więcej niż przed czterema laty.

W świetle danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej liczba ubitych sztuk bydła wzrosła o niemal 10 proc. do 727,9 tys. ton. Wynikało to ze wzrostu o 7 proc. uboju byków, o 12 proc. krów, o 16 proc. jałówek oraz o 2 proc. cieląt. 

Tak jak w ubiegłym roku największy udział wśród ubitych sztuk bydła, na poziomie 50 proc., posiadały byki. Na kolejnych miejscach znalazły się krowy (31 proc.), co w opinii ekspertów IERiGŻ może świadczyć o postępującej restrukturyzacji sektora mleczarskiego stymulowanej niskimi cenami skupu mleka. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wołowina RSS ALERT    /    skup bydła RSS ALERT    /    ubój bydła RSS ALERT    /    IERiGŻ RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • janek 2016-07-18 17:53:00
    Biedronka i inne sklepy mnóstwo mięsa wyrzucają do śmietnika, produkcja mięsa jest nieetyczna. Powinny być 10-krotne podatki za produkcję która jest wyrzucana.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.207.152.62
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.