Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

IERiGŻ: Opłacalność produkcji indyczej zbliża się do progu rentowności chowu

Strona 2 z 2

IERiGŻ wskazuje, ze ceny zbytu kurcząt patroszonych uzyskiwane przez zakłady przemysłu drobiarskiego były w maju 2018 r. o 1,5% wyższe niż przed miesiącem i aż o 15,8% wyższe niż przed rokiem. Średnia cena zbytu indyków obniżyła się w relacji miesiąc do miesiąca o 0,1%, i była o 9,3% niższa niż w maju poprzedniego roku. Udział producenta kurcząt rzeźnych w cenie zbytu tuszki wynosił w maju 2018 r. 49,7%, a producenta indyków rzeźnych 59,5%. W analogicznym okresie 2017 r. proporcje te wynosiły odpowiednio: 51,2 i 59,8%.

Przeciętna miesięczna cena detaliczna kurczęcia patroszonego w okresie styczeń-kwiecień 2018 r. wyniosła 7,22 zł/kg i była o 6,5% wyższa niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Dynamika wzrostu cen detalicznych drobiu była więc relatywnie wysoka. W kwietniu cena detaliczna tuszki kurczęcia obniżyła się o 0,8% w relacji do marca, ale o 5,4% przewyższała poziom sprzed roku.

Dybowski odnotowuje, że relacje cen polskiego i unijnego drobiu na jednolitym rynku europejskim pogorszyły się, choć nadal pozostały korzystne. W kwietniu 2018 r. średnia cena sprzedaży mięsa kurcząt w UE o 47,7% przewyższała polską cenę wyrażoną w euro. Przed rokiem była wyższa o 52,9%.
Przeciętna cena sprzedaży tuszek kurcząt w UE podniosła się w tym czasie o 2,3%, podczas gdy w Polsce o 5,9%. We wszystkich obserwowanych państwach członkowskich UE z wyjątkiem Hiszpanii i Francji ceny kurcząt patroszonych wzrosły. We Francji ceny tuszek nie zmieniły się, a w Hiszpanii spadły o 0,4%. Najsilniejszy wzrost cen miał miejsce w Czechach, o 10,6%.

Według danych GUS, miesięczna konsumpcja mięsa drobiowego w gospodarstwach domowych w czwartym kwartale 2017 r. wyniosła średnio 1,57 kg/osobę, a wędlin drobiowych 0,19 kg/osobę. W całym 2017 r. bezpośrednie miesięczne spożycie mięsa drobiowego w gospodarstwie domowym wyniosło ok. 1,56 kg/osobę, a wędlin 0,19 kg. W relacji do poprzedniego roku konsumpcja mięsa
drobiowego zmniejszyła się o 0,6%, a wędlin drobiowych była o 5,6% większa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej RSS ALERT    /    indyki RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2018 RSS ALERT    /    ceny drobiu RSS ALERT    /    produkcja drobiu RSS ALERT    /    eksport drobiu RSS ALERT    /    spożycie drobiu RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Hodowca 2018-06-17 06:27:58
    Nie zbliża się do produ rentowności tylko już jest od pona pół roku i nic nikt z tym nie robi.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.226.25.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.