Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

IERiGŻ: Pogarsza się opłacalność przetwórstwa i eksportu ryb

Strona 2 z 2


Autor: IERiGŻ
Data: 18-09-2017, 11:31

W I półroczu 2017 r. najbardziej zwiększył się wolumen eksportu ryb świeżych i chłodzonych (ponad 2,2-krotnie do 39,3 tys. ton), głównie pod wpływem rozpoczęcia przez flotę dalekomorską połowów błękitków (15,9 tys. ton) oraz zwiększonego eksportu burtowego szprotów (z 11,9 do 18,2 tys. ton). Bezpośrednio ze statków bałtyckich i dalekomorskich sprzedano w portach obcych łącznie w I półroczu
2017 r. ok. 68 tys. ton ryb, tj. o ok. 2/3 więcej niż rok wcześniej.

W strukturze wartościowej eksportu ryb, owoców morza oraz ich przetworów podstawowe znaczenie mają ryby wędzone, filety i mięso z ryb oraz przetwory i konserwy rybne. Ich łączny wolumen sprzedaży w I półroczu 2017 r. był zbliżony do wyniku uzyskanego rok wcześniej (134,3 tys. ton), przy 8,6% przyroście wartości wywozu (do 3,65 mld zł).

W strukturze ilościowej importu dominują produkty o niewielkim stopniu przetworzenia, które w zdecydowanej większości kierowane są do krajowych przetwórni (ryby świeże, chłodzone, mrożone oraz filety i mięso z ryb). W strukturze gatunkowej importu największy udział miały łososie (26,1% wolumenu), następnie śledzie (14,0%), dorsze (10,7%), makrele (10,1%) oraz mintaje (7,8%). Przywóz
tych pięciu gatunków ryb wyniósł w I półroczu 2017 r. 179,7 tys. ton i był o 1,1% mniejszy niż rok wcześniej, natomiast wydatki zwiększyły się o 9,6% do 3,12 mld zł.

W czerwcu i lipcu 2017 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów utrzymywały się w trendzie wzrostowym. W lipcu br. w porównaniu z analogicznym miesiącem roku poprzedniego ceny wzrosły średnio o 3,6%, natomiast w relacji do grudnia 2016 r. wzrost wyniósł 2,1%. Średnioroczne tempo przyrostu cen było wyższe i wyniosło 4,4% wobec 4,7% wzrostu cen detalicznych mięsa, o 4,0% wyższych cenach mleka i serwów i o 3,6% wyższych cenach żywności i napojów bezalkoholowych
ogółem.

W okresie styczeń-lipiec br., w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego, najbardziej zdrożały ryby i owoce morza suszone, wędzone i solone (o 7,9%) oraz ryby świeże i chłodzone (o 6,9%), przy wzroście cen pozostałych grup produktów o 1,8-2,7%.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ryby RSS ALERT    /    IERiGŻ RSS ALERT    /    Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej RSS ALERT    /    przetwórstwo ryb RSS ALERT    /    przetwórstwo ryb w Polsce RSS ALERT    /    eksport ryb RSS ALERT    /    połowy RSS ALERT    /    łosoś RSS ALERT    /    dorsz RSS ALERT    /    śledzie RSS ALERT    /    szprot RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.233.78
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.