Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

IERiGŻ: Rośnie eksport mrożonej wołowiny

Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 r. był większy o ok. 6 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Było to wypadkową wzrostu eksportu mięsa schłodzonego o 2 proc., mięsa mrożonego o 29 proc., mięsa solonego i wędzonego ponad 4,5-krotnie oraz spadku wywozu bydła domowego i hodowlanego - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - listopad 2017".

IERiGŻ: Rośnie eksport mrożonej wołowiny

IERiGŻ informuje, że w okresie styczeń-wrzesień 2017 r. skupiono 555,3 tys. ton bydła (wagi żywej),
tj. o 12,3% więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 154,0 tys. ton wołowiny (wzrost o 10,8 %).

Średnia cena skupu bydła wyniosła w tym okresie 6,26 zł/kg i była o 4,8% wyższa niż przed rokiem,
natomiast we wrześniu br., w porównaniu z sierpniem 2017 r. obniżyła się o 0,9% do 6,31 zł/kg. Cena skupu młodego bydła wyniosła we wrześniu br. 6,51 zł/kg i była o 1,2% niższa niż przed miesiącem.

Zwiększenie cen skupu żywca wołowego, przy niskich cenach pasz wpłynęło na poprawę relacji cen żywiec: mieszanka B2 dla opasów. Relacja ta była korzystniejsza w pierwszych dziewięciu miesiącach br. niż w analogicznych miesiącach 2016 r.

Jak podaje Instytut, utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów. W trzecim tygodniu października 2017 r., tak jak dotychczas,
najniższe ceny skupu notowano w regionie północnym (5,74 zł/kg), a najwyższe w regionie centralnym (6,64 zł/kg). Ćwierci z krów były najtańsze w regionie południowym (10 918 zł/tonę), a byków w regionie centralnym (13 391 zł/tonę), natomiast ceny ćwierci z byków do dwóch lat i krów były najwyższe w regionie północnym i wynosiły odpowiednio 13 841 i 11 770 zł/tonę.

Na poziomie detalu od stycznia do września 2017 r. mięso wołowe zdrożało średnio o 2,6%, a cielęce o 1,7%. Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się nieznacznie. We wrześniu 2017 r. w porównaniu ze grudniem 2016 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożały: szponder (mięso wołowe z kością) z 18,73 do 18,98 zł/kg, rostbef i antrykot z 26,60 do 27,42 zł/kg, mięso wołowe bez kości z udźca z 32,53 do 33,16 zł/kg, mięso cielęce z kością z 28,29 do 28,91 zł/kg i mięsa cielęcego bez kości z 47,34 do 48,22 zł/kg.

Polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo na rynku unijnym. W okresie 16.10-22.10.2017 przeciętna cena tusz kategorii A/C/Z1 klasy R32 była w Polsce o ok. 12% niższa niż średnio w UE i wyniosła 338,68 EUR/dt, a tusz młodego męskiego bydła w wieku 12-24 miesiące (kategorii A klasy
U+R+O) o 12% niższa (338,80 EUR/dt). Tusze kategorii A/C/Z klasy R3 były droższe również u naszych głównych odbiorców tj. we Włoszech (o 19%), Niemczech (o 14%), Hiszpanii (o 13%), Francji (o 4%) i Wielkiej Brytanii (o 19%).

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2017 RSS ALERT    /    eksport wołowiny RSS ALERT    /    produkcja wołowiny RSS ALERT    /    ceny skupu bydła RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.71.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.