Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

IERiGŻ: Spadek produkcji wieprzowej w I półroczu 2017 miał charakter incydentalny

W I półroczu 2017 r. produkcja trzody chlewnej wyniosła 1182 tys. ton i była o 2,5 proc. mniejsza niż rok wcześniej. Spadek produkcji mógł mieść charakter incydentalny i przynajmniej częściowo związany był z chorobą ASF - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - listopad 2017".

IERiGŻ: Spadek produkcji wieprzowej w I półroczu 2017 miał charakter incydentalny

Jak informuje Instytut, w I półroczu 2017 r. produkcja trzody chlewnej wyniosła 1182 tys. ton i była o 2,5% mniejsza niż rok wcześniej. Spadkowi produkcji towarzyszył wzrost pogłowia, które w skali roku w grudniu 2016 r. wzrosło o 4,9%, w marcu 2017 r. o 7,6%,a w czerwcu 2017r. o 4,5%.

W ocenie IERiGŻ przypuszczać można, że spadek produkcji mógł mieść charakter incydentalny i przynajmniej częściowo związany był z chorobą ASF.

Uboje wyrażone w sztukach, zmniejszyły się w skali roku o 5%, ale ilość mięsa przypadająca na
1 sztukę uboju zwiększyła się o prawie 3%. Jej wzrost może świadczyć o wzmożonym uboju macior lub innych sztuk pogłowia o dużej masie. Dodatkowy wpływ na wielkość produkcji mięsa przypadającej na jedną sztukę uboju ma także import prosiąt, który od kilkunastu lat w coraz większym stopniu wpływa na wielkość produkcji krajowej.

W ocenie Instytutu w II półroczu produkcja trzody może być większa o ok. 1% i wynieść ok. 1 212 tys. ton. W rezultacie w całym 2017 r. może ona wynieść 2 394 tys. ton, tj. o 1% mniej niż rok wcześniej.
W Polsce, po dobrych warunkach chowu w sezonie 2016/2017, w sezonie 2017/2018 nastąpiło ich pogorszenie. Wskazują na to pierwsze miesiące sezonu, charakteryzujące się niewielkim spadkiem cen trzody oraz wzrostem cen zbóż i pasz. W III kwartale 2017 r. relacja cen żywiec:żyto wyniosła 1:8,1, a relacja cen żywiec:jęczmień 1:7,2. Relacje te były odpowiednio o 10% i 8% węższe niż w III kwartale 2016 r.

W III kwartale 2017 r. przeciętna cena trzody klasy E w UE-28 wyniosła 169,4 EUR/100 kg wagi poubojowej i była o 3,6% niższa niż w III kwartale 2016 r., w tym we wrześniu (w stosunku do września 2016 r.) niższa o 0,2%. Cena polskiej trzody klasy E wyrażona w euro wyniosła
169,1 EUR/100 kg i była o 3,7 wyższa niż rok wcześniej, w tym we wrześniu wyższa o 0,3%. Cena skupu trzody w Polsce wyniosła natomiast 5,28 zł/kg i była o 0,4% niższa niż przed rokiem, w tym we wrześniu niższa o 0,2%.

Wszystko wskazuje na to, że postępuje przekształcenie dotychczasowej, wzrostowej tendencji cen w tendencję spadkową. W związku z powyższym ocenia się, że w grudniu cena skupu trzody w Polsce może zawierać się w przedziale 4,80-5,05 zł/kg. Oznacza to, że w stosunku do ceny z grudnia 2016 r. może być ona taka sama lub niższa o ok. 5%.

Gdyby tak się stało to w grudniu 2017 r. relacja cen trzody do cen żyta mogłaby kształtować się na poziomie 1:7,9, a relacja cen trzody do cen jęczmienia, jak 1:6,7. Takie relacje nie przesądzają jeszcze o spadku pogłowia trzody, ale mogą być pierwszym jego sygnałem.

Ocenia się, że w końcu roku stopa wzrostu pogłowia trzody może się zmniejszyć do ok. 2%. Wówczas pogłowie to mogłoby liczyć ok. 11, 3 mln sztuk. Postępujący spadek opłacalności chowu może natomiast doprowadzić do niewielkiego (ok. 2%) spadku pogłowia w czerwcu 2018 r., które wówczas może wynieść ok. 11,1 mln sztuk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2017 RSS ALERT    /    IERiGŻ RSS ALERT    /    produkcja wieprzowiny RSS ALERT    /    eksport wieprzowiny RSS ALERT    /    ceny trzody chlewnej RSS ALERT    /    pogłowie trzody RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.161.71.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.