REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IERiGŻ: spadnie produkcja mięsa

  • Autor: PAP
  • Data: 14-10-2008, 13:12
IERiGŻ: spadnie produkcja mięsa

Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewidują, że w dalszej części tego roku oraz w 2009 roku spadnie produkcja podstawowych rodzajów mięsa.

REKLAMA

"Ocenia się, że w 2008 roku produkcja wołowiny wzrośnie o 3 proc., wieprzowiny spadnie o 10 proc., a drobiu wzrośnie o 6 proc. W rezultacie produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca w wadze bitej ciepłej będzie mniejsza o 4 proc. niż w 2007 roku" - napisano w analizie rynku mięsa.

Z prognoz IERiGŻ wynika, że w II półroczu łączna produkcja obniży się o 6 proc., gdyż produkcja drobiu wzrośnie o 2 proc., a produkcja trzody będzie mniejsza niż w II półroczu 2007 roku o 12 proc., a w porównaniu z II półroczem 2006 roku o 15 proc.

"Przewiduje się, że w 2009 roku wystąpi dalszy spadek produkcji trzody o ok. 3-5 proc. W I półroczu wyniesie on prawdopodobnie około 10 proc. w porównaniu z I półroczem 2008 roku i o 16 proc. w stosunku do I półrocza 2007 roku. Ocena II półrocza nie może jeszcze być jednoznaczna. Co prawda zakłada się, że produkcja trzody w tym okresie będzie już o 3 proc. większa niż w II półroczu 2008 roku, ale pod warunkiem dużego spadku cen zbóż w obrocie targowiskowym oraz cen pasz przemysłowych w okresie jesienno-zimowym i prognozowanego wzrostu cen skupu trzody w tym okresie" - napisano w raporcie.

Z ocen IERiGŻ wynika, że przy przewidywanym spadku produkcji trzody chlewnej w II półroczu 2008 roku, poziom cen detalicznych i spożycia wieprzowiny będzie zależał, podobnie jak w I półroczu, od salda obrotów zagranicznych wieprzowiną, a więc od kształtowania się cen wieprzowiny wyrażonych w euro, w Polsce i w Unii Europejskiej.

"Jeśli przeciętne ceny w Unii Europejskiej będą nadal niższe niż w Polsce, to import będzie rósł, a eksport malał. Mimo to stopa wzrostu cen detalicznych wieprzowiny na jesieni może być wyższa niż w czerwcu, a spadek spożycia wieprzowiny w II półroczu może być większy niż w I półroczu i wynieść około 1,5-2 kg/osobę" - napisano.

 

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH