Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: w 2008 roku żywność podrożeje o 8-10 proc.

  • Autor: PAP
  • Data: 08-08-2008, 18:54
IERiGŻ: w 2008 roku żywność podrożeje o 8-10 proc.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że ceny żywności na koniec 2008 roku wzrosną w ujęciu rocznym o 8-10 proc. - poinformował Andrzej Kowalski, dyrektor IERiGŻ. Podkreślił jednak, że prognozy cen żywności obarczone są dużą niepewnością.

- Nasze prognozy na razie się nie zmieniają, konsekwentnie mówimy, że ceny żywności w 2008 roku wzrosną o 8-10 proc. - powiedział Andrzej Kowalski.

Zgodnie z przewidywaniami Instytutu rosły będą ceny mięsa wieprzowego, spadnie cena mleka i przetworów mleczarskich, cukru i produktów cukierniczych, warzyw i jabłek.

- Polska, podobnie jak jej główni partnerzy handlowi jest w tzw. świńskim dołku. Z tego powodu ceny będą rosły - powiedział Kowalski.

- Do września-października ubiegłego roku dynamicznie rosły ceny mleka, co wynikało z dużego popytu na rynkach światowych. Następnie ceny zaczęły spadać. Obecnie przełożyło się to na spadek cen skupu w Polsce - powiedział.

Szef IERiGŻ zwrócił uwagę na duży wzrost cen nawozów, wynikający głównie ze wzrostu cen surowców do ich produkcji oraz cen energii.

- Jeżeli utrzymałyby się dzisiejsze ceny paliwa i energii, to koszt produkcji roślinnej, z samego wzrostu cen energii i nawozów, wzrośnie średnio o ok. 180 zł/ha. To musi rzutować na ceny - powiedział.

Zdaniem Andrzeja Kowalskiego bezpośredni wpływ na szacunki cen żywności mają tendencje w gospodarce narodowej oraz związany ze wzrostem cen paliw i energii, wzrost kosztów produkcji rolnej.

- Należy zwrócić uwagę na ogólne tendencje w gospodarce - wzrost dochodów i spadek bezrobocia, co w części przełożyło się na wzrost popytu na żywność - powiedział.

- Pod uwagę należy brać również to, co się dzieje na świecie od strony kosztowej. Trzeba przyjąć, że cena surowca w produkcie żywnościowym, który kupujemy, wynosi ok. 30 proc. (jest to średnia ważona). Wzrost cen energii nie pozostaje bez znaczenia dla kosztów produkcji - energia, transport, lady chłodnicze itd. - dodał.

Zdaniem Kowalskiego wpływ na ceny detaliczne żywności mają również tendencje na ryku światowym - trudne do oszacowania w związku z tym, że rynek jest otwarty - oraz spekulacje cenami surowców na giełdach światowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH