Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

IERiGZ: W 2017 r. w Polsce spożycie łososia spadło o 25 proc.

Dziesięciolecia intensywnej produkcji łososia mogą sprawić, że w niedalekiej przyszłości Europejczycy będą rezygnować z tzw. łososia hodowlanego. Jednym z krajów, gdzie już widoczny jest trend sięgania po artykuły od lokalnych producentów, jest Portugalia.

IERiGZ: W 2017 r. w Polsce spożycie łososia spadło o 25 proc.
fot. materiały prasowe

Intensywna hodowla łososia atlantyckiego rozpoczęła się ponad 50 lat temu w Norwegii. Hodowle rozwinęły się w błyskawicznym tempie najpierw w Europie, a następnie we wszystkich morzach strefy umiarkowanej na obu półkulach (w tym także w Chile czy Kanadzie). Szybki wzrost produkcji doprowadził do znacznego nasycenia rynku. Dziś szacuje się, że akwakultura, czyli hodowla, stanowi aż dwie trzecie całkowitej produkcji łososia.

Co więcej, według aktualnych danych Komisji Europejskiej aż 68% spożywanych przez nas ryb i owoców morza pochodzi spoza Unii Europejskiej, a tylko 10% to ryby i owoce morza z hodowli na kontynencie. W Polsce już teraz zauważamy spadek spożycia ryb, w tym łososi. Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2017 r. jedliśmy o ok. 25% łososia mniej niż rok wcześniej.

Lokalne produkty: zdrowsze i smaczniejsze

Fachowcy szacują, że ryby które trafiały na nasze stoły kilkanaście lub kilkadziesiąt lat temu były zdecydowanie mniej tłuste i bardziej bogate m. in. w kwasy omega 3. Nie powinno zatem dziwić, że coraz więcej zwolenników zyskują produkty rybne będące wytworem małych, lokalnych firm, które z pokolenia na pokolenie przekazują tradycyjną recepturę. Taki trend zauważalny jest już na przykład w Portugalii.

- Mamy w Portugalii świetne morze i powietrze, świetne ryby. Wszystko, czego potrzebujemy to czas – to najważniejszy składnik – tłumaczy Filipe Dams, CEO firmy Hardy, która produkuje łososia według tradycyjnej receptury.

W procesie produkcji wszystkie czynności wykonywane są ręcznie, oczywiście bez jakiegokolwiek wykorzystania konserwantów, stąd potrzeba zadbania o każdy, najmniejszy detal.

– Kluczem jest zadbanie o kilka kwestii, jak jakość ryby, którą kupujemy tylko u małych lokalnych producentów, odpowiednie drewno do wędzarni, które od zawsze zamawiamy u lokalnej rodzinnej firmy Cooperów czy utrzymanie właściwych warunków w trakcie całego procesu wędzenia – dodaje Filipe Dams, który jednak nie chce zdradzić szczegółowej receptury. Jest to zresztą jedna z najlepiej strzeżonych tajemnic Portugalii.

więcej informacji:

łosoś RSS ALERT    /    Hardy RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    ryby 2018 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.