Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

IERiGŻ: W 2017 roku spadło spożycie ryb w Polsce

Strona 2 z 2

Według wstępnych danych wywóz produktów rybołówstwa wyniósł w 2017 r. 472,8 tys. t o wartości 8,53 mld zł i był odpowiednio o 0,7% i 8,3% większy niż rok wcześniej. Wolumen importu zwiększył się natomiast o 1,0% do 575,0 tys. t, przy 0,6% wzroście wydatków na zakup ryb, owoców morza
oraz ich przetworów (do 8,73 mld zł).

W 2017 r. najbardziej zwiększył się wolumen eksportu ryb świeżych i chłodzonych (blisko 2-krotnie do 46,5 tys. t), głównie pod wpływem rozpoczęcia przez flotę dalekomorską połowów błękitków
(15,9 tys. t) oraz zwiększonego eksportu burtowego szprotów (z 13,1 do 20,3 tys. t). W 2017 r. bezpośrednio ze statków bałtyckich i dalekomorskich sprzedano w portach obcych łącznie ok. 94,7 tys.
t ryb, tj. o ok. 24% więcej niż rok wcześniej.

W strukturze wartościowej eksportu sektora rybnego podstawowe znaczenie mają ryby wędzone, filety i mięso z ryb oraz przetwory i konserwy rybne. W 2017 r. wolumen eksportu tych grup produktów wyniósł 279,5 tys. t i był o 2,4% większy niż rok wcześniej, przy 8,2% przyroście wartości wywozu (do 7,82 mld zł). W ujęciu gatunkowym największą wartość wywozu miały łososie (4,82 mld zł, wzrost o 11,9%), śledzie (0,66 mld zł, spadek o 6,4%) oraz dorsze (0,58 mld zł, wzrost o 9,2%).

W imporcie dominowały produkty o niewielkim stopniu przetworzenia, które w zdecydowanej większości kierowane są do krajowych przetwórni (ryby świeże, chłodzone, mrożone oraz filety i mięso z ryb). W strukturze gatunkowej importu największy udział miały łososie (28,1% wolumenu), następnie śledzie (16,2%), dorsze (9,4%), makrele (8,3%) oraz mintaje (7,5%). Przywóz tych pięciu gatunków ryb wyniósł w 2017 r. 399,4 tys. ton i był o 2,1% większy niż rok wcześniej, natomiast wydatki zwiększyły się o 1,7% do 6,64 mld zł. Wielkość importu netto zmniejszyła się w porównaniu z rokiem poprzednim o 14,3% i wyniosła 217,3 tys. t (w ekwiwalencie masy żywej). Średnia cena transakcyjna uzyskiwana w wywozie zwiększyła się o 2,4% do 12,09 zł/kg, natomiast w przywozie o 0,4% do 9,45 zł/kg masy żywej.

Według wstępnych danych podaż ryb na rynek krajowy wyniosła w 2017 r. 480,7 tys. t (masy żywej ryb) i była o 4,8% niższa niż w roku poprzednim. Przeciętne spożycie ryb i owoców morza liczone na mieszkańca wyniosło 12,48 kg (13,11 kg rok wcześniej). Spośród głównych gatunków ryb najbardziej ograniczono konsumpcję łososi (o 25,3% do 0,65 kg/mieszkańca) oraz dorszy (o 15,2% do 0,89 kg/mieszkańca), a wyraźnie zwiększono spożycie makreli (o 32,1% do 1,07 kg/mieszkańca) i morszczuków (o 15,0% do 0,46 kg/mieszkańca). W strukturze konsumpcji podobnie jak w latach poprzednich dominowały śledzie (2,67 kg/mieszkańca, spadek o 4,8%) oraz mintaje (2,60 kg/mieszkańca, spadek o 1,1%). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    ryby 2018 RSS ALERT    /    spożycie ryb RSS ALERT    /    spożycie ryb w Polsce RSS ALERT    /    łosoś RSS ALERT    /    dorsz RSS ALERT    /    dorsze RSS ALERT    /    eksport ryb RSS ALERT    /    przetwórstwo ryb RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.234.114.202
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.