Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: W 2018 dalszy spadek produkcji i cen wołowiny w UE

  • Autor: IERiGŻ
  • Data: 12-01-2018, 14:54
IERiGŻ: W 2018 dalszy spadek produkcji i cen wołowiny w UE
fot. shutterstock

- Według ekspertów unijna cena wołowiny zmniejszy się o ok. 8 proc. do 3439 EUR/t, a będzie to wynikiem większej podaży wołowiny na świecie, w szczególności pochodzącej z USA i Brazylii - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - styczeń 2018".

Zgodnie z przewidywaniami ekspertów Komisji Europejskiej w 2018 r. pogłowie krów mlecznych i mamek zmniejszy się o 0,5% (odpowiednio do 22,9 mln szt. i 12,3 mln szt.). Krowy mleczne stanowią ponad 2/3 unijengo stada krów, dlatego też mają duży wpływ na podaż unijnej wołowiny.

W perspektywie do 2030 r. eksperci przewidują, ze stado krów mamek w UE-15 zmniejszy się o 10% do 10,3 mln szt., a w UE-13 wzrośnie z 0,9 mln szt. do 1,1 mln szt., o czym zadecydują przede wszystkim wzrosty pogłowia w Polsce, na Węgrzech i w Bułgarii. W tym czasie zmniejszy się produkcja wołowiny w UE, co będzie rezultatem zmniejszenia się popytu konsumpcyjnego, a także zmian w stadach mlecznych i krów mamek.

W 2018 r. produkcja wołowiny w UE spadnie o 0,6%, import bydła żywego z krajów trzecich będzie nadal bardzo niski (ok. 0,2 tys. ton), a jego eksport zwiększy się o 2%, przy wzroście zarówno wywozu jak i przywozu wołowiny (odpowiednio o 0,8% i 11,9%).

Według ekspertów unijna cena wołowiny zmniejszy się o ok. 8% do 3439 EUR/t, a będzie to wynikiem większej podaży wołowiny na świecie, w szczególności pochodzącej z USA i Brazylii. Skala tego spadku będzie w dużej mierze zależeć od wpływu recesji gospodarczej na ten sektor w Brazylii oraz popytu konsumpcyjnego na ten gatunek mięsa w tym kraju, który nadal będzie odgrywać dużą rolę na światowym rynku wołowiny z powodu korzystnego kursu walutowego, niskich kosztów produkcji oraz bezpośredniego dostępu do głównych krajów importujących.

W okresie styczeń-listopad 2017 r. skupiono 630,0 tys. ton bydła (wagi żywej), tj. o 12,8% więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 188,0 tys. ton wołowiny (wzrost o 11,2 %). Średnia cena skupu bydła wyniosła w tym okresie 6,30 zł/kg i była o 6,4% wyższa niż przed rokiem, natomiast w listopadzie 2017 r. wzrosła o 1,2% do 6,52 zł/kg w porównaniu z październikiem 2017 r. Cena skupu młodego bydła wyniosła w listopadzie 2017 r. 6,74 zł/kg i była o 0,9% wyższa niż przed miesiącem. Zwiększenie cen skupu żywca wołowego, przy niskich cenach pasz wpłynęło na poprawę relacji cen żywiec:mieszanka B2 dla opasów. Relacja ta była korzystniejsza w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. niż w analogicznych miesiącach 2016 r.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH