Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: W 2018 dalszy spadek produkcji i cen wołowiny w UE

  • Autor: IERiGŻ
  • Data: 12-01-2018, 14:54
IERiGŻ: W 2018 dalszy spadek produkcji i cen wołowiny w UE
fot. shutterstock

- Według ekspertów unijna cena wołowiny zmniejszy się o ok. 8 proc. do 3439 EUR/t, a będzie to wynikiem większej podaży wołowiny na świecie, w szczególności pochodzącej z USA i Brazylii - czytamy w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - styczeń 2018".

Zgodnie z przewidywaniami ekspertów Komisji Europejskiej w 2018 r. pogłowie krów mlecznych i mamek zmniejszy się o 0,5% (odpowiednio do 22,9 mln szt. i 12,3 mln szt.). Krowy mleczne stanowią ponad 2/3 unijengo stada krów, dlatego też mają duży wpływ na podaż unijnej wołowiny.

W perspektywie do 2030 r. eksperci przewidują, ze stado krów mamek w UE-15 zmniejszy się o 10% do 10,3 mln szt., a w UE-13 wzrośnie z 0,9 mln szt. do 1,1 mln szt., o czym zadecydują przede wszystkim wzrosty pogłowia w Polsce, na Węgrzech i w Bułgarii. W tym czasie zmniejszy się produkcja wołowiny w UE, co będzie rezultatem zmniejszenia się popytu konsumpcyjnego, a także zmian w stadach mlecznych i krów mamek.

W 2018 r. produkcja wołowiny w UE spadnie o 0,6%, import bydła żywego z krajów trzecich będzie nadal bardzo niski (ok. 0,2 tys. ton), a jego eksport zwiększy się o 2%, przy wzroście zarówno wywozu jak i przywozu wołowiny (odpowiednio o 0,8% i 11,9%).

Według ekspertów unijna cena wołowiny zmniejszy się o ok. 8% do 3439 EUR/t, a będzie to wynikiem większej podaży wołowiny na świecie, w szczególności pochodzącej z USA i Brazylii. Skala tego spadku będzie w dużej mierze zależeć od wpływu recesji gospodarczej na ten sektor w Brazylii oraz popytu konsumpcyjnego na ten gatunek mięsa w tym kraju, który nadal będzie odgrywać dużą rolę na światowym rynku wołowiny z powodu korzystnego kursu walutowego, niskich kosztów produkcji oraz bezpośredniego dostępu do głównych krajów importujących.

W okresie styczeń-listopad 2017 r. skupiono 630,0 tys. ton bydła (wagi żywej), tj. o 12,8% więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 188,0 tys. ton wołowiny (wzrost o 11,2 %). Średnia cena skupu bydła wyniosła w tym okresie 6,30 zł/kg i była o 6,4% wyższa niż przed rokiem, natomiast w listopadzie 2017 r. wzrosła o 1,2% do 6,52 zł/kg w porównaniu z październikiem 2017 r. Cena skupu młodego bydła wyniosła w listopadzie 2017 r. 6,74 zł/kg i była o 0,9% wyższa niż przed miesiącem. Zwiększenie cen skupu żywca wołowego, przy niskich cenach pasz wpłynęło na poprawę relacji cen żywiec:mieszanka B2 dla opasów. Relacja ta była korzystniejsza w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. niż w analogicznych miesiącach 2016 r.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (12 131) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH