REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IJHARS: 37,4 proc. wędlin jest źle oznakowane

  • Autor: portalspozywczy.pl / IJHARS
  • Data: 29-06-2010, 17:21
IJHARS: 37,4 proc. wędlin jest źle oznakowane

Po przeprowadzonej kontroli IJHARS stwierdził, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych. 37,4 proc. skontrolowanych partii wędlin w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych.

REKLAMA

Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był nieprawidłowo podany wykaz składników użytych do produkcji, nieprecyzyjne oznaczenie wyrobu gotowego, poprzez brak podania procesów technologicznych zastosowanych w procesie produkcji oraz podanie informacji wprowadzających konsumenta w błąd co do rodzaju produktu, np. przez umieszczenie na etykiecie kiełbasy zarówno określenia suszona jak i podsuszana.

W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 13,5 proc. partii przetworów mięsnych. Nieprawidłowości dotyczyły głównie zawyżonej zawartości wody. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w kiełbasach suszonych, tj. 29,6 proc. tych partii poddanych ocenie.

W zakresie oceny organoleptycznej wszystkie skontrolowane partie przetworów z mięsa czerwonego spełniały deklarację producenta.

Porównując wyniki kontroli, obejmujących taki sam asortyment, tj. kiełbasy suszone, kiełbasy podsuszane oraz konserwy sterylizowane, przeprowadzonych w IV kwartale 2009 r. oraz w III kwartale 2008 r., można zaobserwować większy udział partii niespełniających wymagań w zakresie parametrów fizykochemicznych o 5,6 p.p.

Również wyniki kontroli prawidłowości oznakowania opakowań jednostkowych przetworów z mięsa czerwonego wykazały większy odsetek partii niewłaściwie oznakowanych o 2,3 p.p.

Zarówno w IV kwartale 2009 roku jak i w III kwartale 2008 roku nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • znawca smaku i gustu 07-10-2010, 14:13:
A o co chodzi jak nie o smak. Co to za wyrózniki: tłuszcz, woda, białko? Jezeli smakują wedliny, bo nie wniesiono uwag w organoleptyce to znaczy, że wswzystko jest jak najbardziej w porzadku.Tytuł powinien brzmieć: "Smaczne wedliny ale źle oznakowane". A moze kontrolujacy się nie znają i nie widza :odprysków kości, złogów tłuszczu, odbarwień, niejednolitej barwy na przekroju, nieprawidłowej konsystencji, nieprawidłowego rozdrobnienia skladników, brak związania używania miśa z wnętró, używania mięsa zaparzonego, niedoczyszczonych osłonek, barwienia niedopuszczoną chemią,zagospodarowywaniem zwrotów w pieczeniach i pasztetach, barwienia mięsa drobiowego. Coś w tym jest! Jedna wielka ściema!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH