Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS: Mięsa i wędliny są źle znakowane

  • Autor: portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 26-05-2010, 09:55
IJHARS: Mięsa i wędliny są źle znakowane

IJHARS przeprowadził kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wędlin z mięsa czerwonego, takich jak: kiełbasy suszone i podsuszane oraz konserwy sterylizowane z mięsa czerwonego w zakresie zgodności z deklaracjami producentów.

Oprócz w/w kiełbas, kontrolą jakości handlowej objęto wędliny innego asortymentu (kiełbasy homogenizowane, kiełbasy drobno, średnio i grubo rozdrobnione). Kontrolę przeprowadzono w 74 zakładach przetwórstwa mięsnego, co stanowi około 6 proc. zakładów przetwórstwa mięsnego, prowadzących działalność na terenie kraju, znajdujących się w ewidencji WIJHARS.

Najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych, tj. 37,4% skontrolowanych partii wędlin w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych. Prawidłowe znakowanie jest gwarancją dla konsumenta otrzymania wszelkich informacji, charakteryzujących produkt i umożliwiających podjęcie świadomej decyzji o zakupie.

Najczęściej spotykaną nieprawidłowością był nieprawidłwo podany wykaz składników użytych do produkcji, nieprecyzyjne oznaczenie wyrobu gotowego, poprzez brak podania procesów technologicznych zastosowanych w procesie produkcji oraz podanie informacji wprowadzających konsumenta w błąd co do rodzaju produktu, np. przez umieszczenie na etykiecie kiełbasy zarówno określenia suszona jak i podsuszana.

W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 13,5% partii przetworów mięsnych. Nieprawidłowości dotyczyły głównie zawyżonej zawartości wody. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w kiełbasach suszonych, tj. 29,6% tych partii poddanych ocenie.

W zakresie oceny organoleptycznej wszystkie skontrolowane partie przetworów z mięsa czerwonego spełniały deklarację producenta.

Porównując wyniki kontroli, obejmujących taki sam asortyment, tj. kiełbasy suszone, kiełbasy podsuszane oraz konserwy sterylizowane, przeprowadzonych w IV kwartale 2009 r. oraz w III kwartale 2008 r., można zaobserwować większy udział partii niespełniających wymagań w zakresie parametrów fizykochemicznych o 5,6 p.p.

Również wyniki kontroli prawidłowości oznakowania opakowań jednostkowych przetworów z mięsa czerwonego wykazały większy odsetek partii niewłaściwie oznakowanych o 2,3 p.p.

 

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obserwator 31-05-2010, 09:26:
Panie Kowalczyk daj sobie spokój ze swoją śmieszną instytucją. Pana wiedza jest na żenująco niskim poziomie, zresztą tak jak Pana pracownicy. Tylko dziwi fakt, że od tylu lat ministrowie finansów patrzą i nie widzą co się wyprawia z pieniędzmi publicznymi. Apel do Pana Sawickiego - zlikwiduj lub przyłącz do innej!
  • obserwator 31-05-2010, 09:25:
Panie Kowalczyk daj sobie spokój ze swoją śmieszną instytucją. Pana wiedza jest na żenująco niskim poziomie, zresztą tak jak Pana pracownicy. Tylko dziwi fakt, że od tylu lat ministrowie finansów patrzą i nie widzą co się wyprawia z pieniędzmi publicznymi. Apel do Pana Sawickiego - zlikwiduj lub przyłącz do innej!
  • dems 27-05-2010, 17:53:
Tak jak IJHARS kwestionują tradycyjne nazwy konserw i karają za nazwanie konserwy Turystyczna, Tyrolska. Tradycyjne nazwy kiełłbas jak Krakowska , Toruńska , Podwawelska inne też inspekcji się nie podobają bo wprowadzają konsumenta w błąd bo produkowane są gdzie indziej.A tak naprawdę do czego innego ta inspekcja istnieje jak nie do oglądania etykiet na towarach i szukanie nazjdrobniejszych ich zdaniem uchybień i następnie wymierzanie wysokich kar. Tak naprawdę to przedsiębiorcy przez pół roku zajęci są obsługą kontroli.Jak inspekcja ze względu na kontrolę etykiet uzurpuje sobie prawa do przeprowadzania kontroli ad hoc.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH