Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS: Mniej wędlin z nieprawidłowościami w znakowaniu

  • Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych / Portalspozywczy.pl
  • Data: 07-02-2009, 21:49
IJHARS: Mniej wędlin z nieprawidłowościami w znakowaniu

Wyniki kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dowodzą, że rozpiętość deklarowanych parametrów przy produkcji wędlin, oferowanych do sprzedaży pod tą samą nazwą handlową, jest bardzo szeroka. Powoduje to, że konsumenci nabywający wędliny w różnych rejonach Polski nie mogą oczekiwać produktu o tej samej jakości, mimo, że jest to produkt o tej samej nazwie handlowej.

Porównując wyniki kontroli, przeprowadzonych w latach 2005-2008, należy zauważyć, że w III kwartale 2008 roku zmniejszyła się ilość przetworów z mięsa czerwonego z nieprawidłowościami w zakresie znakowania. Jest to najmniejszy procentowo udział partii wędlin nieprawidłowo oznakowanych od 2005 roku. Ilość niezgodności w zakresie deklarowanych przez producentów parametrów fizykochemicznych od początku 2008 roku wzrosła. Stwierdzone nieprawidłowości w ocenie organoleptycznej od 2005 roku utrzymują się na podobnym poziomie.

Biorąc pod uwagę nieprawidłowości stwierdzane w trakcie przeprowadzanych kontroli, w trosce o interesy konsumenta, uzasadnionym jest dalsze monitorowanie przez Inspekcję JHARS sytuacji na rynku przetwórstwa mięsnego, poprzez systematyczne przeprowadzanie kontroli, ze szczególnym naciskiem na aspekt znakowania oraz na deklarowane przez producentów parametry fizykochemiczne.

Kontrola miała sprawdzić jakość handlową wędlin z mięsa czerwonego oraz konserw sterylizowanych, produkowanych w zakładach przetwórstwa mięsnego, znajdujących się w ewidencji WIJHARS na terenie całego kraju. W trakcie kontroli sprawdzono jakość handlową kiełbas, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas suchych i podsuszanych, na zgodność z deklaracją producenta, z uwagi na brak obligatoryjnych przepisów regulujących jakość przetworów mięsnych. Oprócz tego, kontrolą objęto konserwy sterylizowane z mięsa czerwonego oraz wędliny innego asortymentu.

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego, wojewódzkie inspektoraty JHARS: ukarały właścicieli zakładów przetwórstwa mięsnego 52 mandatami karnymi, na łączną kwotę 11750 złotych.

Podsumowując wyniki przeprowadzonej kontroli należy zwrócić uwagę, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych gdzie 36 proc. skontrolowanych partii wędlin w opakowaniach jednostkowych oraz 16 proc. partii konserw było nieprawidłowo oznakowanych. W sytuacji braku uregulowań prawnych, w zakresie parametrów fizykochemicznych oraz właściwości organoleptycznych wędlin, prawidłowe znakowanie jest dla konsumenta podstawową gwarancją otrzymania wszelkich informacji, charakteryzujących produkt i umożliwiających podjęcie świadomej decyzji o zakupie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 885) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH