Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS skontrolował zakłady mięsne. Są problemy z oznakowaniem wędlin

  • Autor: dlahandlu.pl / IJHARS
  • Data: 11-04-2012, 12:30
IJHARS skontrolował zakłady mięsne. Są problemy z oznakowaniem wędlin
Sprawdzono jakość handlową kiełbas, pasztetów, konserw mięsnych sterylizowanych, wędlin surowych i dojrzewających, produktów blokowych i wędzonek

Wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Kontrolę przeprowadzono w 96 zakładach przetwórstwa mięsnego, co stanowi 9,3 proc. zakładów przetwórstwa mięsnego, prowadzących działalność na terenie kraju. Najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło jej oznakowania.

Sprawdzono jakość handlową kiełbas, pasztetów, konserw mięsnych sterylizowanych, wędlin surowych i dojrzewających, produktów blokowych i wędzonek, uwzględniając wyroby należące do grupy premium, tj. posiadające znak PDŻ, wyróżnienia, np.: Najwyższa jakość 2010, Produkt najwyższej jakości Jesień 2009 oraz określenia w nazwie, np. "Premium", "staropolska", "domowa", "ekstra", "zakonna", "wiejska", "wyrób ze starej Spiżarni", "kresowa", itp.

IJHARS podsumowując wyniki przeprowadzonej kontroli zwraca uwagę, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania, tj. 35,7 proc. wszystkich skontrolowanych partii przetworów z mięsa czerwonego w opakowaniach jednostkowych było nieprawidłowo oznakowanych. W grupie wyrobów zaliczanych do klasy premium zakwestionowano prawidłowść oznakowania 48,3 proc. partii. Stwierdzono, m. in. nieprawidłowo podany wykaz składników użytych do produkcji,w tym nieuwzględnienie wszystkich surowców wykorzystanych do przygotowania produktu (np. alergenów, wody i dozwolonych substancji dodatkowych) oraz nieprecyzyjną nazwę wyrobu gotowego, tj. brakowało rodzaju wędliny oraz procesu technologicznego.

W zakresie analiz fizykochemicznych niezgodność z deklarowanymi normami stwierdzono w przypadku 15,9 proc. wszystkich partii przetworów z mięsa czerwonego. W grupie wyrobów zaliczanych do klasy premium zakwestionowano parametry fizykochemiczne odnośnie 24,1 proc. partii. Najczęściej kwestionowano obecność niezadeklarowanych surowców mięsnych, tj. w 19 partiach (34,5 proc. ogółu partii, w których stwierdzono nieprawidłowości), zawyżoną zawartość tłuszczu, tj. w 14 partiach (25,5 proc. ogółu partii, w których stwierdzono nieprawidłowości) oraz zaniżoną zawartość białka, tj. w 13 partiach (23,6 proc. ogółu partii, w których stwierdzono nieprawidłowości).

Na przestrzeniczterech lat udział wszystkich partii nieprawidłowo oznakowanych utrzymuje się na poziomie od 41,0 proc. w 2008 r. do 35,2 proc. w 2011 r. Wyniki analiz laboratoryjnych pokazały, że w 2011 r., procentowy udział liczby partii przetworów z mięsa czerwonego z nieprawidłowościami w zakresie parametrów fizykochemicznych był wyższy o 5,4 p.p, 6,7 p.p. i 11,9 p.p. w stosunku odpowiednio do 2010 r., 2009 r. i 2008 r. Wysoki odsetek partii niezgodnych z deklaracją producenta odnotowanych w 2011 r. jest rezultatem wdrożenia metody PCR do identyfikacji surowców mięsnych na podstawie DNA.

Czytaj więcej w serwisie dlahandlu.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH