Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS:wędliny z czerwonego mięsa nie spełniają wymagań prawnych

  • Autor: Katarzyna Walterska,portalspozywczy.pl
  • Data: 26-06-2008, 18:17

44 proc. skontrolowanych partii wędlin było nieprawidłowo oznakowanych. Nieprawidłowości dotyczyły głównie wykazu użytych w procesie produkcji składników, procentowej zawartości składnika mięsnego, dozwolonych substancji dodatkowych, symbolu lub określonej funkcji technologicznej w wyrobie gotowym, numeru partii produkcyjnej, danych identyfikujących producenta lub terminu przydatności do spożycia - wynika z kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) przeprowadzonej w pierwszy kwartale 2008r.

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wędlin z mięsa czerwonego. Inspektorzy sprawdzali jakość handlową kiełbas, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas białych i parówek, jak również innych wędlin, jak wędzonki, produkty blokowe oraz wędliny podrobowe, produkowanych w zakładach przetwórstwa mięsnego.

Analizy fizykochemiczne wykazały nieprawidłowości, głównie w przypadku kiełbas średniorozdrobnionych, w tym również kiełbas białych. Niezgodności najczęściej dotyczyły zaniżonej zawartości białka, a więc surowca mięsnego oraz zawyżonej zawartości wody. W trakcie kontroli stwierdzono także przechowywanie w magazynach nieświeżych lub przeterminowanych.

Kontrolę przeprowadzono w 118 zakładach przetwórstwa mięsnego. Objęto nią w zakresie oceny organoleptycznej - 467 partii wędlin z mięsa czerwonego, o łącznej masie 50 ton; w zakresie oznaczania parametrów fizykochemicznych - 424 partie wędlin z mięsa czerwonego, o łącznej masie 44 tony; w zakresie znakowania - 472 partie wędlin z mięsa czerwonego, o łącznej masie 52 tony.

Nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych stwierdzono w przypadku 8 partii wędlin (około 2 proc. skontrolowanych partii). Partie przetworów mięsnych (kiełbas, wędzonki oraz wędliny podrobowej) zakwestionowano ze względu na niewłaściwy wygląd przekroju poprzecznego, tj. obślizgłą powierzchnię oraz zmienioną barwę na przekroju poprzecznym, jak również niewłaściwy zapach i widoczne na przekroju poprzecznym skupiska galarety.

Stwierdzono również niewłaściwe w stosunku do deklarowanego rozdrobnienie produktu blokowego. Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 21 partii (5% skontrolowanych partii), o łącznej masie 2 t (około 4 proc. skontrolowanej masy).

Analizując wyniki badań pod kątem procentu partii, najwięcej niezgodności w odniesieniu do deklaracji producenta stwierdzono w partiach kiełbas. Nieprawidłowości stwierdzono w kiełbasach średniorozdrobnionych (10 partii, o łącznej masie 1,3 t), kiełbasach białych (8 partii, o łącznej masie 0,4 t) oraz 1 partii parówek o masie 30 kg. Deklaracji producenta nie spełniały także dwie partie wędzonek (szynka, baleron), o łącznej masie 80 kg.

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 211 partii (45 proc. skontrolowanych wyrobów), o łącznej masie 19 ton. Na etykietach opakowań jednostkowych głównie brakowało: wykazu składników użytych w procesie produkcyjnym, procentowej zawartości surowca mięsnego, użytego do produkcji, precyzyjnego oznaczenia nazwy wyrobu gotowego, w tym brak umieszczenia grupy technologicznej (wędzonka, kiełbasa sucha, kiełbasa podsuszana), wykazu dozwolonych substancji dodatkowych, symbolu lub określonej funkcji technologicznej substancji dodatkowych w wyrobie gotowym, numeru partii produkcyjnej, danych identyfikujących producenta, terminu przydatności do spożycia.

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami wojewódzkie inspektoraty JHARS wystawiły 77 mandatów karnych, na łączną kwotę 18 tys. zł.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH