REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IJHARS wyeliminował nieprawidłowości w zakresie parametrów produkcji gęsi owsianych

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 20-01-2011, 09:44

Celem kontroli IJHARS było sprawdzenie warunków produkcji gęsi owsianych, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta. Kontrole przeprowadzono w 212 fermach obejmując nimi 889,5 tys. szt. gęsi. Spośród skontrolowanych ferm, w 8 przeprowadzono jednocześnie 2 kontrole w serii wychowu gęsi, tj. chowu i tuczu.

REKLAMA

Kontrolą planową objęto warunki chowu i tuczu gęsi w fermach zlokalizowanych na terenie 16 województw, w zakresie zgodności z wymaganiami rozporządzenia Komisji i regulaminu „Młodej polskiej gęsi owsianej". Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie przestrzegania parametrów chowu i tuczu gęsi owsianych.

Przeprowadzone kontrole warunków chowu i tuczu gęsi wykazały nieprawidłowości w dokumentacji potwierdzającej warunki produkcji gęsi owsianych, tj.: uchybienia formalne dotyczące braku: numeru dokumentu, podpisu lub daty wydania, stosowanie niewłaściwego dokumentu („Księgi chowu producentów gęsi owsianej") oraz braku dokumentu potwierdzającego ustalony sposób produkcji.

Stwierdzone nieprawidłowości w 2009 i 2010 roku, dotyczące wypełniania dokumentacji potwierdzającej warunki produkcji gęsi owsianych kształtowały się na podobnym poziomie w zakresie wypełniania protokołów z ustalenia produkcji gęsi owsianych, natomiast w 2009 roku stwierdzono 3,5% nieprawidłowości w zakresie prowadzenia rejestrów chowu a w 2010 roku 2,4%, tj. o 1,1 p.p. mniej w stosunku do 2009 roku.

Kontrole warunków chowu i tuczu gęsi przyczyniają się do zapewnienia jakości mięsa gęsiego, wynikającej z przestrzegania zadeklarowanych warunków produkcji przez zakłady drobiarskie i producentów gęsi, a tym samym wpływają na większe zaufanie konsumentów w zakresie spełnienia zadeklarowanej jakości mięsa gęsiego.

Na podstawie przeprowadzonych kontroli należy stwierdzić, że nadzór nad warunkami chowu i tuczu gęsi realizowany przez Inspekcję JHARS przyczynił się do wyeliminowania nieprawidłowości w zakresie parametrów produkcji gęsi owsianych, tj. warunków chowu i tuczu gęsi.

 

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH