Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Import nieprzetworzonego mięsa wołowego do Unii Europejskiej spadł

  • Autor: BGŻ
  • Data: 07-10-2014, 12:17

Wg danych Eurostat, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2014 r. import nieprzetworzonego mięsa wołowego do Unii Europejskiej osiągnął poziom 97 tys. t i był o 4% mniejszy niż w analogicznym okresie roku 2013 r. - informują analitycy BGŻ.

O 5% wzrósł wolumen przywozu mięsa świeżego lub schłodzonego, wynosząc 59 tys. t. W segmencie mięsa mrożonego odnotowano znaczny, 15-procentowy, spadek. Wolumen importu tego rodzaju mięsa wyniósł 39 tys. t. W rezultacie w strukturze importu zwiększył się udział wołowiny świeżej lub schłodzonej (z 54% do 60%), natomiast udział mięsa mrożonego spadł o 5 punktów procentowych, do poziomu 40%.

W okresie I-VI 2014 r. największymi dostawcami nieprzetworzonej wołowiny na rynek UE były: Brazylia oraz Urugwaj. Sprzedaż z Brazylii na rynek europejski wyniosła 32 tys. t., kształtując się na tym samym poziomie, co rok wcześniej. Eksport z Urugwaju spadł o 13%, osiągając 20 tys. t. W opisywanym okresie nastąpił wzrost o 30% przywozu z Australii. Import z tego kraju wyniósł 11 tys. t. Swoją sprzedaż na rynek UE zwiększyły też USA, o 5%, do poziomu 8,5 tys. t. W I półroczu 2014 r. odnotowano mniejszy przywóz z Argentyny.

Z tego kraju trafiło do UE 15 tys. t, o 16% mniej niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Jest to związane z sytuacją na krajowym rynku mięsa wołowego. Rząd argentyński, z uwagi na znaczny wzrost cen, od początku roku podejmuje działania mające zahamować eksport, co w rezultacie ma zwiększyć podaż mięsa na rynku krajowym i zahamować dalszy wzrost cen.

Rynek drobiu

W 2014 roku po raz kolejny zwiększy się światowy eksport mięsa kurcząt brojlerów. Według danych USDA w całym br. wzrośnie on o 5% w skali roku do poziomu ok. 10,7 mln t. Jest to rynek zdominowany przez trzech graczy, tj. Brazylię, USA oraz UE z łącznym 75-proc. udziałem w światowym eksporcie (odpowiednio 34%, 32% oraz 10%). Warto podkreślić, że w ostatnich latach Brazylia i USA systematycznie zwiększały produkcję. Niemniej w br. obserwujemy umiarkowane tendencje wzrostowe na poziomie ok. 2%. Co ciekawe, sprzedaż za granicą rozwija się bardziej dynamicznie, o 3% w br. Odmienne tendencje przeważają na rynku UE, gdzie USDA prognozuje 1-procentowy spadek eksportu w br. do poziomu 1 mln t.

Oprócz powyżej wymienionych głównych graczy, rośnie również rola Tajlandii, Turcji, oraz Argentyny, które łącznie posiadają 9-proc. udział w światowym eksporcie mięsa kurcząt brojlerów. Jak podaje USDA eksport z tych rynków w br. powinien zwiększyć się o 18%. Jednocześnie produkcja w tym regionie w analizowanym okresie powinna wzrosnąć o 3%.

Widzimy zatem, że obserwowany dynamiczny wzrost eksportu jest siłą napędową dla produkcji. Dotyczy to zarówno największych graczy na rynku, jak również rosnących rynków eksportowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH