Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Importer kilkudziesięcioletniego szwedzkiego mięsa nie współpracował z krajowymi zakładami mięsnymi

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-09-2009, 14:56
Importer kilkudziesięcioletniego szwedzkiego mięsa nie współpracował z krajowymi zakładami mięsnymi

- Sprawa przedsiębiorcy sprowadzającego 26-letnie mięso ze Szwecji w żaden sposób nie wiąże się z działalnością krajowych zakładów mięsnych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Janusz Rodziewicz podkreśla, że podejrzana o rozprowadzanie po Polsce starego mięsa spółka Inex z Krakowa, sprzedawała towar bezpośrednio do stołówek w szpitalach, szkołach, przedszkolach, punktach zbiorowego żywienia i gastronomii, gdzie mięso było przetwarzane w przygotowywanych posiłkach. - Działania tego przedsiębiorstwa to przykry temat - akcentuje prezes SRW RP. - Jednak nie można ich łączyć z polskim przemysłem mięsnym. Nasze zakłady są bardzo dokładnie kontrolowane przez Główny Inspektorat Weterynaryjny oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Aż prosi się o stworzenie jednej, wspólnej organizacji kontrolującej, w której skład wchodziłyby wymienione Inspekcje oraz Sanepid. Krajowe mięso i jego przetwory są badane na wszystkich etapach powstawania: od hodowli po półkę w sklepie - dodaje.

Polskie przechowywalnie mięsa mają jasno kreślone warunki rotacji towarów. - Wedle polskiego prawa większość mięs po głębokim mrożeniu, a takie jest wymagane w przechowywalniach, może leżeć nie dłużej niż rok. Tylko niektóre gatunki mogą być przechowywane dwa lata - tłumaczy Janusz Rodziewicz. - Przepisy dotyczące przechowywania są surowo egzekwowane. Nie może być mowy o żadnych odstępstwach - zaznacza.

Czytaj też:

Stare szwedzkie mięso trafia do Polski przez firmę widmo
Prezes UPEMI: To skandal, że na polski rynek trafiało stare mięso ze Szwecji
Międzynarodowa afera. Do polskich sklepów i szkolnych stołówek trafiło 200 ton starego mięsa sprzed ćwierć wieku!
Sanepid: Szwedzkie mięso sprzed 25 lat nie jest szkodliwe, ma datę przydatności do 2010 r.
Dyrektor ICPPC: Przeterminowane mięso ze Szwecji to nie wyjątek. Większość żywności z importu jest podejrzana

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH