Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Indykpol będzie inwestować w produkcję przetwórczą

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-01-2015, 12:19
Indykpol będzie inwestować w produkcję przetwórczą
72 proc. rynku przetworów drobiowych stanowią wędliny (fot. Łukasz Rawa)

Rynek drobiu w Polsce od lat rośnie i to w bardzo szybkim tempie. Trend ten nie dotyczy jednak przetworów drobiowych. Zgodnie z danymi statystycznymi produkcja przetworów drobiowych w ostatnich latach jest na tym samym poziomie około 280 tys. ton - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krystyna Szczepkowska, rzecznik Indykpolu.

Dominującą pozycję, z udziałem 72 proc. w rynku przetworów drobiowych mają wędliny. Mniejsze znaczenie mają wyroby wędliniarskie (15 proc.) oraz konserwy drobiowe (13 proc.). Wśród wędlin drobiowych najpopularniejsze są parówki.

Czy w związku z tym Indykpol planuje rozwijać produkcję wędlin drobiowych? - Spółka przyjęła w IV kwartale 2014 r. program inwestycyjny na najbliższe 4 lata zamykający się kwotą 200 mln złotych. Przewiduje on również realizację inwestycji w sferze produkcji przetwórczej. Celem ich będzie zarówno zwiększenie skali produkcji przetwórczej, jak i wdrożenie nowych grup produktów - wskazuje Krystyna Szczepkowska.

Drób od wielu lat umacnia swoja pozycję na polskim rynku. Aktualnie przeciętny Polak zjada rocznie około 27,5 kg wyrobów drobiowych. - Konsumenci doceniają walory smakowe i dietetyczne mięsa drobiowego oraz łatwość przygotowania potraw z drobiu. Dodatkowym argumentem jest korzystna relacja cenowa wyrobów drobiowych w stosunku do produktów z mięsa czerwonego - podkreśla rzecznik Indykpolu. - Dlatego prognozuje się, że konsumpcja drobiu w Polsce będzie nadal rosła i wkrótce osiągnie poziom 30 kg rocznie - dodaje.

Zmieniają się natomiast oczekiwania konsumentów, którzy coraz większą wagę przywiązują do wysokiej jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów drobiarskich. - Wskazuje na to coraz większe zainteresowanie produktami z kategorii premium, w tym także mięsem opatrzonym certyfikatem Quality Assurance for Food Products (QAFP). Coraz większym zainteresowaniem klientów cieszą się też produkty drobiowe półprzetworzone, które umożliwiają szybkie przygotowanie dań obiadowych - zauważa Szczepkowska.

- Rynek stopniowo odchodzi od tradycyjnych produktów wieprzowych, również robionych z mięsa drobiowego - jak kiełbasy cienkie, w kierunku dań drobiowych typu convenience - zaznacza rzecznik Indykpolu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • odd 29-04-2015, 17:10:
Super, inwestycje w siebie to robią, a na gowork.pl/opinie_czytaj,56213 pracownicy narzekają, że od dawna nie było podwyżek.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH