REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Indykpol będzie inwestować w produkcję przetwórczą

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-01-2015, 12:19
Indykpol będzie inwestować w produkcję przetwórczą
72 proc. rynku przetworów drobiowych stanowią wędliny (fot. Łukasz Rawa)

Rynek drobiu w Polsce od lat rośnie i to w bardzo szybkim tempie. Trend ten nie dotyczy jednak przetworów drobiowych. Zgodnie z danymi statystycznymi produkcja przetworów drobiowych w ostatnich latach jest na tym samym poziomie około 280 tys. ton - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krystyna Szczepkowska, rzecznik Indykpolu.

REKLAMA

Dominującą pozycję, z udziałem 72 proc. w rynku przetworów drobiowych mają wędliny. Mniejsze znaczenie mają wyroby wędliniarskie (15 proc.) oraz konserwy drobiowe (13 proc.). Wśród wędlin drobiowych najpopularniejsze są parówki.

Czy w związku z tym Indykpol planuje rozwijać produkcję wędlin drobiowych? - Spółka przyjęła w IV kwartale 2014 r. program inwestycyjny na najbliższe 4 lata zamykający się kwotą 200 mln złotych. Przewiduje on również realizację inwestycji w sferze produkcji przetwórczej. Celem ich będzie zarówno zwiększenie skali produkcji przetwórczej, jak i wdrożenie nowych grup produktów - wskazuje Krystyna Szczepkowska.

Drób od wielu lat umacnia swoja pozycję na polskim rynku. Aktualnie przeciętny Polak zjada rocznie około 27,5 kg wyrobów drobiowych. - Konsumenci doceniają walory smakowe i dietetyczne mięsa drobiowego oraz łatwość przygotowania potraw z drobiu. Dodatkowym argumentem jest korzystna relacja cenowa wyrobów drobiowych w stosunku do produktów z mięsa czerwonego - podkreśla rzecznik Indykpolu. - Dlatego prognozuje się, że konsumpcja drobiu w Polsce będzie nadal rosła i wkrótce osiągnie poziom 30 kg rocznie - dodaje.

Zmieniają się natomiast oczekiwania konsumentów, którzy coraz większą wagę przywiązują do wysokiej jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów drobiarskich. - Wskazuje na to coraz większe zainteresowanie produktami z kategorii premium, w tym także mięsem opatrzonym certyfikatem Quality Assurance for Food Products (QAFP). Coraz większym zainteresowaniem klientów cieszą się też produkty drobiowe półprzetworzone, które umożliwiają szybkie przygotowanie dań obiadowych - zauważa Szczepkowska.

- Rynek stopniowo odchodzi od tradycyjnych produktów wieprzowych, również robionych z mięsa drobiowego - jak kiełbasy cienkie, w kierunku dań drobiowych typu convenience - zaznacza rzecznik Indykpolu.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • odd 29-04-2015, 17:10:
Super, inwestycje w siebie to robią, a na gowork.pl/opinie_czytaj,56213 pracownicy narzekają, że od dawna nie było podwyżek.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH