REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Informatyka wspiera rozwój przemysłu mięsnego

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-03-2015, 16:27
Informatyka wspiera rozwój przemysłu mięsnego
Produkcja mięsna charakteryzuje się wieloetapowością procesu produkcyjnego, bardzo szeroką pulą asortymentową i dużym rozdrobnieniem odbiorców zamawiających produkty tuż przed dostawą (fot. mat.pras.)

Przemysł mięsny, szczególnie w obrębie produkcji charakteryzuje się bardzo zaawansowaną informatyzacją procesów. Wynika to nie tylko ze specyfiki funkcjonowania, ale również kwestii właścicielskich. W przypadku tych zakładów decyzje zapadają szybko, na poziomie właściciela przedsiębiorstwa – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Adam Joachimski, z-ca dyrektora Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej w BPSC.

REKLAMA

Dla porównania - jeśli chodzi o mleczarstwo, często mamy do czynienia ze spółdzielniami, gdzie krąg decyzyjny jest mocno rozproszony. Choć i tu mamy do czynienia z wyjątkami. Różnica ta wynika również z kierunków niezbędnych inwestycji. - W przypadku mleczarstwa nie istnieje możliwość odstąpienia od automatyzowania procesów produkcyjnych, zakup odpowiednich urządzeń automatyki przemysłowej jest czynnikiem decydującym o funkcjonowaniu odpowiednich linii produkcyjnych. W przypadku branży mięsnej procesy te w dużej mierze odbywają się z wykorzystaniem maszyn nie połączonych w automatycznie sterowaną linię – wyjaśnia Adam Joachimski.

- Produkcja mięsna charakteryzuje się wieloetapowością procesu produkcyjnego, bardzo szeroką pulą asortymentową i dużym rozdrobnieniem odbiorców zamawiających produkty tuż przed dostawą. Pojawiają się więc pytania, które wcześniej nie znajdowały odpowiedzi, np. jakie są rzeczywiste uzyski na poszczególnych etapach produkcji, na jakim etapie jest realizacja konkretnej partii, jakie koszty zostały poniesione itp. Ta potrzeba legła u podstaw szerokiego procesu informatyzacji, który trwa w tej branży od kilku lat – dodaje.

Zakres informatyzacji sektora mięsnego objął w ostatnich latach procesy technologiczne w praktycznie wszystkich jego aspektach – od planowania produkcji, przez jej realizację po śledzenie rzeczywistych wyników. Tak kompleksowego podejścia nie było jeszcze kilka lat temu.

- Następuje dzięki temu uporządkowanie wiedzy o produkcie przy wsparciu systemu, obejmujące m.in.  skatalogowanie normatywów na wszystkich etapach produkcji, porównanie normatywów z rzeczywistą realizacją, i rejestrację parametrów jakościowych wymaganych przez normy HACCP.  Pokazuje to poziom stabilności produkcji i pozwala jej pilnować, bezpośrednio też przekłada się na jakość wyrobów. Kalkulacje oparte o dwa źródła – normatyw i rzeczywisty przepływ surowca – pozwalają oceniać rentowność produktu i tak konstruować technologie, by ta rentowność była optymalna – komentuje z-ca dyrektora Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej w BPSC.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH