Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Inspekcja weterynaryjna zaostrzy kontrole w zakładach mięsnych

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 05-04-2013, 17:19
Inspekcja weterynaryjna zaostrzy kontrole w zakładach mięsnych
Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek

Główny Inspektorat Weterynarii wdraża program „Zero tolerancji", zakładający zwiększone kontrole w ubojniach i zakładach mięsnych. Jego celem jest wyeliminowanie nieuczciwych producentów i pośredników. Inspekcja chce między innymi przeprowadzać niezapowiadane kontrole.

- W ramach programu wprowadzamy szereg dodatkowych czynności, między innymi chcemy, by kontrole zdrowia zwierząt rzeźnych wykonywane były nadal przez lekarzy weterynarii, choć od 1 stycznia tego roku zwierzęta mogą być badane przez pracownika rzeźni - mówi Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek.

- Program zaczął się 2 kwietnia. Chcemy wykrywać podmioty funkcjonujące nielegalnie oraz te, które działają nieprawidłowo - dodaje.
GIW skontrolował 1818 zakładów przetwórczych, w wyniku których wydano 49 decyzji administracyjnych. Prócz tego, od początku stycznia przeprowadziła ponad 3000 dodatkowych kontroli, w związku z informacjami o fałszowaniu wołowiny. Łącznie, wykryto 96 nieprawidłowości.

Główny Lekarz Weterynarii podkreśla, że Inspekcja Weterynaryjna już wcześniej wykryła nieprawidłowości w ubojni w Białej Rawskiej, do której trafiało mięso z padłych i chorych zwierząt. - Trzykrotnie zgłaszaliśmy do prokuratury, tylko raz skończyło się to wyrokiem skazującym, łącznie z zakazem prowadzenia działalności. Kiedy w 2011 roku zgłosiliśmy tę sprawę, prokurator umorzył śledztwo, z powodu znikomej szkodliwości czynu - mówi Janusz Związek.

Program „Zero tolerancji" przewiduje między innymi rotacyjne wyznaczanie do kontroli lekarzy weterynarii w poszczególnych przedsiębiorstwach, w celu wyeliminowania rutyny w działaniach, a także mocniejsze zaangażowanie organów ścigania, aby uniknąć pobłażliwego podejścia do nieprawidłowości.

Ponadto, GIW będzie przeprowadzać kontrole niezapowiedziane. - Niedawno przeprowadziliśmy taką kontrolę w województwie łódzkim, zamierzamy je przeprowadzić w innych województwach. Chcemy, by nie było wiadomo, kiedy kontrola będzie przeprowadzona - podkreśla Janusz Związek.

GIW przewiduje także większe zdyscyplinowanie pracy lekarzy weterynarii. Jeżeli nie będą oni przestrzegać prawa i będą tolerować nieprawidłowości lub nadużycia, będą karani, do zwolnienia z pracy włącznie.

Główny Lekarz Weterynarii odniósł się także do informacji czeskiej inspekcji, która podała, że w jednym ze sklepów w Morawskiej Ostrawie odkryła pochodzącą z Polski koninę z zawartością zakazanej przez UE substancji - fenylobutazonu. Janusz Związek nie wierzy, by badanie wykonane w czeskim laboratorium było wiarygodne.

Jak poinformował, Inspekcja, na zlecenie KE, przeprowadziła badania na obecność fenylobutazonu w mięsie końskim. Przebadano 19 próbek i wszystkie był ujemne. - Badamy mięso końskie w kierunku fenylobutazonu już od kilkunastu lat i w ciągu ostatnich sześciu lat nie stwierdzono tej substancji w polskim mięsie. Od kilku lat lek ten jest od zakazany do stosowania w Polsce - mówi Janusz Związek.

Dodaje, że pierwsza informacja o znalezieniu fenylobutazonu w Czechach nie dotarła do GIW drogą oficjalną. - Niedobrze, jeśli informację otrzymujemy od mediów. Początkowo nie otrzymaliśmy na ten temat żadnego oficjalnego wyjaśnienia, choć główny lekarz weterynarii Czech zapewniał, że je przekazał. Dopiero na moje wezwanie drogą mailową otrzymałem informację - podkreśla Janusz Związek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kris 08-04-2013, 16:32:
Co za hipokryzja. Gdzie te bałwany szukają, co wygadują. Tam gdzie mamy doczynienia z legalnymi ubojniami, zakładami produkcyjnymi jest w miarę ok. Problem jest zupełnie inny. Dlaczego także legalne firmy, będące pod kontrolą "naginają rzeczywistopść"? Odpowiedź jest prosta... Bo istnieje ogromna czarna strefa na rynku mięsa i wyrobów z mięsa. Aby przetrwać na rynku niestety "legalni" muszą walczyć z czarną strefą. Jak to się kończy wiemy. Dziś weterynaria robi wielkie oczy a jawiem z własnego doświadczenia, że cała ta inspekcja wiedziała, że masa ubojni kupuje sztuki tzw. pourazowe a w tej nazwie jest zwyczajnie wszystko także niestety padlina. Były prasowe ogłoszenia, jedna z dużych firm w oficjalnym cenniku maiała pozycję "leżaki" jak myślicie o co chodziło... Dziś następuje przegięcie w drugą stronę, ale tych "czarnych" nikt nie ruszy bo przecież weterynaria nie wie, że tam jest ubojnia, zakład produkcyjny..., ale wiedzą wszyscy inni i kupują kiełbaskę, szyneczkę... O dziwo także władze i urzednicy gminy, i lekarze weterynarii. Szlak mnie trafia jak na to patrzę. Może jakiś dziennikaż byu się tym zainteresował, może pokazał jaki pokaz siły urządza weterynaria, ale wobec kogo...??? Dziś Inspekcja działa zgodniez zasadą zaprezentowaną w piosence Pana Wojciecha Młynarskiego o dwóch koniach - tym grzecznym i układnym oraz tym krnąbrnym i kąsającym. Woźnica lał tego posłusznego a krnąbrnemu mówił, iż jeśli się nie poprawi to dostanie tak jak ten grzeczny.... Brak kontroli był i jest nadal, ale nie tam gdzie dziś się tego szuka.
  • CZŁOWIEK MYŚLĄCY 08-04-2013, 09:58:
Witam. Za te głupoty , które ten Pan wygaduje - to powinien być spakowany w karton i wytrzaśnięty z tek Inspekcji na zbity.. Jak to nasze Państwo wygląda przed światem wobec takiej durnoty wygadywanej przez Urzędnika wysokiej rangi??!!
  • Klijent 07-04-2013, 11:18:
Ludzie jakie to polskie państwo jest niekompetentne.Przecież Ci co mają legalne ubojnie czy masarnie to tam mięso jest badane ,ale dzisiejszy obrót wędlin i różnego rodzaju wyroby są wyrabiane i sprzedawane po za tym obrotem .Trzeba skontrolować te ubojnie ,które biją nocami mimo ,że nie są zgłoszone i tam winny udać się kontrole a nie do tych legalnych.Wykończycie tymi kontrolami te legalne i wtedy będą wyroby tylko niebadane.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH