Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Iran zamierza utrzymać wzrostową tendencję w produkcji mięsa

  • Autor: FAMMU/FAPA na podst.: globalmeatnews.com z dn. 1.09.16
  • Data: 21-09-2016, 13:42

W ostatnich trzech latach Iran zdołał zwiększyć produkcję drobiu oraz mięsa czerwonego o 20 proc. do 820 tys. ton w przypadku mięsa czerwonego i 2,2 mln ton mięsa drobiowego. Zdaniem irańskich ekspertów utrzymanie tego tempa wzrostu będzie wymagało jednak zwiększenia inwestycji, które polepszą bezpieczeństwo weterynaryjne oraz bazę paszową - podają analitycy FAMMU/FAPA.

Trzeba podkreślić, że przełom w rozwoju rolnictwa w Iranie, w tym branży mięsnej, widoczny w ostatnich trzech latach nastąpił pod rządami prezydenta Hassana Rouhani. Tym niemniej branża mięsna boryka się z szeregiem problemów. Iran sprowadza co roku około 100 tys. ton mięsa czerwonego, natomiast popyt na ten towar, płynący z rynku wewnętrznego kształtuje się na poziomie 880 tys. ton.

Ponadto 100 tys. ton mięsa pojawiającego się na rynku nie jest objęta statystykami, co przy produkcji 820 tys. ton i imporcie 100 tys. ton, powoduje, że rynek jest przesycony. Tym samym krajowi dostawy cierpią z powodu niskich cen producenckich. Stąd też jednym z rozwiązań według ekspertów irańskich, wydaje się wprowadzenie przez rząd działań zmierzających do ograniczenia importu.

Warto przy okazji zaznaczyć, że w przypadku produkcji mięsa drobiowego Iran już osiągnął samowystarczalność, i przemysł zaczął być zależny od eksportu. W br. kraj ten wyprodukuje prawdopodobnie 2,2 mln ton tego gatunku mięsa, tj. o 7 proc. więcej niż w 2015 r. Przy popycie wewnętrznym na poziomie 2,05 mln ton, Iran mógłby wyeksportować ponad 100 tys. ton drobiu.
Irańczycy mają duże nadzieję na uruchomienie wysyłek tego gatunku mięsa do Rosji oraz innych krajów z Bliskiego Wschodu. W 2015 r. Irańczycy wyeksportowali 1,2 mln sztuk bydła oraz 20 tys. sztuk cieląt, jednakże w br. sytuacja w eksporcie uległa zmianie. Kraj boryka się z rosnącym problemem epidemii pryszczycy. Jak oceniają władze irańskie walką z tą chorobą będzie wymagała uruchomienia środków, wynoszących blisko 75 mln USD. Kilka źródeł epidemii pryszczycy odnotowane w Iranie od początku 2016 r. skutecznie zablokowało wywóz żywca wołowego oraz innych małych przeżuwaczy (kóz i owiec).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • operation mgr 22-09-2016, 09:50:
Docelowo moze tak byc ze mieso HALAL my bedziemy sprowadzac np z Iramu.
Iran ma b dobre warunki dla hodowli I napewno to wykorzysta po zniesieniu sankcji. A w Polsce przepisy sa jakie dziwne zabraniajace produkcji HALAL . Trzeba to zmienic I to szybko!!!
Nie Smolensk tylko ekonomia glupcze!!!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 408) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH